nem árt vigyázni

2020.03.03. 12:31

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának

A nagy tavaszi rajzás augusztus közepéig tart.

Pécs, 2018. április 18. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János kutatóközpont Virológiai kutatócsoport munkatársa egy befogott kullancs fajmeghatározását végzi a kutatóközpont egyik laborjában Pécsen 2018. április 17-én. Az erdõkben, a parkokban, de még a játszótéri fákon is sok a kullancs. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának – mondta Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a magyarországi kullancsállomány lényegesen nagyobb, mint 10-15 éve, amely a talaj menti fagyok hiányával magyarázható.

Kapiller Zoltán hangsúlyozta, hogy a kullancsok egyre több betegséget hordoznak. Újdonság, hogy a Pécsi Tudományegyetem kutatói a krími-kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ez egy rendkívül veszélyes betegség, mivel a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják.

Elmondta: a kullancsoknál február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A kánikula után megkezdődik egy kisebb lefutású őszi rajzás, amely november végig tart.

A természettől nem félni kell, hanem fel kell készülni a veszélyeire, ennek megfelelően a túrázásokhoz érdemes kullancseltávolító eszközt is bepakolni – mondta Kapiller Zoltán.

Borítókép: A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János kutatóközpont Virológiai kutatócsoport munkatársa egy befogott kullancs fajmeghatározását végzi a kutatóközpont egyik laborjában Pécsen 2018. április 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!