Egyházi ünnep

2020.04.03. 14:23

Vasárnap megkezdődik a nagyhét

Vasárnap megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának pénteki közleményében.

Barkaköteget tartanak kezükben népviseletbe öltözött fiatal lányok a virágvasárnapi barkaszentelésen a debreceni Déri téren 2019. április 14-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Azt írták: hagyományosan a virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek fogadták Jézust.

Idén a koronavírus-járvány miatt nem tarthatnak körmeneteket, és hasonlóan az elmúlt napokhoz, a hívek fizikailag nem, csak lélekben és imádságban tudnak belekapcsolódni a szentmisébe.

Hozzátették: ez a leegyszerűsített, ünnepélyességétől megfosztott liturgikus keret ugyanakkor jobban tükrözi, hogy virágvasárnap a liturgiában ismert elnevezése szerint az Úr szenvedésének vasárnapja. A virágvasárnapi szentmisén ugyanis már elhangzik Jézus szenvedéstörténete.

Úgy fogalmaztak:

A virágvasárnappal kezdődő nagyhét az egyházi év leggazdagabb időszaka.

Az egyház kifejezi hitét, hogy a dicsőséges bevonulás a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja”.

Virágvasárnapi szentmisét közvetít 9 órától a Duna TV, 10 órától pedig a Kossuth Rádió.

Az egyházmegyék honlapjukon, illetve Facebook-oldalukon teszik követhetővé a nagyheti szertartásokat. A online szentmise-közvetítések elérhetőségéről a Magyar Kurír portálon lehet tájékozódni.

Borítókép: barkaköteget tartanak kezükben népviseletbe öltözött fiatal lányok a virágvasárnapi barkaszentelésen a debreceni Déri téren 2019. április 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!