Mérlegelés

2020.05.09. 10:17

Kiderült, hány kilót szedtek fel a franciák a karantén alatt

A franciák többsége, mintegy 57 százalékuk átlagosan 2,5 kilót szedett fel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén március 17-i kezdete óta – derül ki az Ifop-közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Darwin Nutrition internetes oldal tett közzé szerdán.

Forrás: Shutterstock

Március 17. óta Franciaországban a nem munkába járók csak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében hagyhatják el a karanténként megjelölt címüket, és előzetesen kitöltött igazolással kizárólag naponta egyszer egy órára mehetnek egyedül vásárolni, orvoshoz, egészségügyi sétára vagy szabadtéri sporttevékenységet végezni. A kijárási korlátozásokat 100 ezer rendőr felügyeli, rendszeresen igazoltatják az embereket.

A tanulmány szerint a férfiak 56, a nőknek pedig 58 százaléka hízott, a férfiak 2,7, míg a nők általában 2,3 kilót szedtek fel.

A súlyfelvétel leginkább a munkanélkülieket és a kevésbé diplomázottakat sújtja hívta fel a figyelmet a tanulmány, amely szerint a gyereket nevelő párok is jobban ki vannak téve a hízás veszélyének, mint azok, akik egyedül töltik a karantént.

A bezártság egyik következménye az, hogy

a megkérdezettek 42 százalékának feszültségei és heves vitái voltak a párjával az étkezések előkészítésével kapcsolatos kérdésekben, és 41 százalékuk azon is veszekedett, hogy mit egyenek.

A karanténban elsősorban a nők feladata az étkezés: a párkapcsolatban élő nők 71 százaléka azt állította, hogy ő főz, és a párkapcsolatban élő férfiaknak csak 21 százaléka vesz részt jobban az ételek elkészítésében, mint a karantén előtt.

A megkérdezettek 56 százaléka azt tervezi, hogy a karantén után egészségesebben fog táplálkozni, de csak 18 százalékuk szeretne fogyókúrázni.

A reprezentatív felmérés április 24. és 27. között 3045 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!