Diétás tippek

2020.06.24. 10:57

Mutatjuk, hogyan lesz lapos a hasa a partra

Mindenki tökéletes alakot szeretne villantani a strandon, de valahogy általában megbukik ez a terv. Deréktájra a „legkönnyebb” hízni, az úszógumi ledolgozása pedig talán a legnehezebb része az alakformálásnak.

Forrás: Shutterstock

Sokan azt gondolják, néhány hasprés elég az álomalak eléréséhez. Ez valóban segít, mint mindenfajta mozgás – futás, séta, biciklizés, de ha tartós eredményre vágyik, akkor nem árt több szabályt betartani – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Alkoholstop

Igen, tudjuk, ez az egyik legnehezebb feladat, hiszen este egy pohár bor ártalmatlannak tűnik. Mégis, a cél érdekében jó, ha lemondunk róla, vagy legalábbis rendesen visszaveszünk belőle, hiszen az alkohol nem csak felesleges kalóriabevitel, de lassítja a zsírégetést is. Ha az alkalom megkívánja, persze jöhet egy-egy pohár, de sör helyett válasszunk inkább száraz vörösbort vagy alacsony kalóriatartalmú koktélt.

Fő a nyugalom

Egy másik „könnyű mondani” jó tanács: próbáljunk lazítani, a szorongás, a stressz miatt ugyanis több kortizolhormon termelődik bennünk, ami pedig a zsír tartalékolására készteti a szervezetet. Tudjuk, nehéz megvalósítani, de próbáljunk időnként lazítani, időt szánni a meditációra, jógára vagy éppen más sportra. A légzésgyakorlatok is sokat segítenek a rosszabb időszakokban.

Enni, enni, enni!

Ezt már könnyebb betartani: ne éheztessük a szervezetünket, azzal ugyanis csak rosszabbul járunk, beindul a jojóeffektus, a szervezetünk „túlélő üzemmódba” kapcsolva még elszántabban raktározza el a zsírt. Együnk naponta ötször, inkább kisebb adagokat, így az anyagcserénk is megfelelőképpen működik majd.

Kötelező a kardio

Ha lapos, tónusos hasat szeretnénk, nem ússzuk meg a sportot sem. És nem csak a hasprésről van szó: végezzünk rendszeresen kardioedzéseket. Fussunk, ússzunk, biciklizzünk vagy akár ugrálókötelezzünk. Ezek a mozgásformák serkentik a zsírégetést, a testünk minden porcikáját átmozgatják.

Teljes kiőrlésben a megoldás

Nem kell búcsút mondanunk a szénhidrátoknak, csupán jól kell megválogatni, hogy mit eszünk. Hagyjuk el a fehér kenyeret, lisztet, tésztát és a cukros pékárukat, válasszunk helyettük teljes kiőrlésű termékeket. Ezek lassan szívódnak fel, hosszabb ideig nyújtanak jóllakottságérzetet, ezzel elkerülhetők az éhségrohamok. A szénhidrát pedig szükséges ahhoz, hogy bírjuk szuflával a napot és az edzésen is százszázalékos teljesítményt nyújtsunk.

Zöld csodaszer

A zöld tea nem csak a diétázók étrendjéből nem hiányozhat. Megannyi szuperjó tulajdonsága mellett (például remek antioxidáns) a szép hasizmok elérésében is fontos szerepet játszhat. Remek vízhajtó, felpörgeti az anyagcserét, gyorsítja a zsírégetést. Kávé helyett indítsuk a napot egy-egy nagy csésze zöld teával.

Alvás nélkül nem megy

Rossz hír, hogy minél kevesebbet alszunk, annál hajlamosabbak lehetünk az elhízásra. A kimerült szervezet ugyanis szénhidrátot követel – nem véletlen, hogy sokkal többet eszünk egy forgolódással töltött éjszaka után. Ezek a falatok pedig leghamarabb a csípőn ragadnak meg.

Segít a gyógynövény...

...meg a fűszerek: a gyömbér, a borsmenta, a kamilla segítik az emésztést, csökkentik a puffadást, fogyasszuk ezeket az értékes anyagokat minél gyakrabban! Hasonlóan jótékony hatású az ananász is.

Tiltólistán a cukor

Túl nagy meglepetést nem árulunk el, de a cukor sajnos egyáltalán nem fér bele az étrendünkbe, ha lapos, izmos hasat szeretnénk. A legtöbb, készen vásárolt étel amúgy is tartalmaz cukrot (igen, a kenyér is!), ne tegyük rosszabbá a helyzetet azzal, hogy külön megcukrozzuk a kávét, a teát, vagy csokival zárjuk az étkezéseket.

Puffadásmentesen

Az esti órákban kerüljük a puffadást okozó ételeket, együnk fehérjét, sovány húst, halat és sok-sok zöldséget, például spenótot, rukkolát, endíviát.

Káliummal a lapos hasért

Ha a szervezetünk kálium- és nátriumszintje nincs egyensúlyban, gyakrabban fordul elő puffadás, hiszen a szervezet visszatartja a vizet. Együnk minél több káliumban gazdag ételt, például édesburgonyát, görögdinnyét, céklát, spenótot! És kerüljük a sót, ami szintén megköti a vizet! Törekedjünk arra, hogy ne adjunk az ételeinkhez – a cukorhoz hasonlóan – plusz sót sem! Inkább fűszerekkel érjük el a kívánt ízt!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!