előzetes eredmények

2020.07.20. 22:36

Jelentősen csökkenti a koronavírus halálozási kockázatát ez a szer

A kutatók 101 koronavírus-fertőzéssel kórházba került beteget vontak be a beta-interferon fehérje belélegzett formulájának vizsgálatába, és kimutatták, hogy a szer 79 százalékkal csökkentette a súlyos Covid-19 kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik placebót kaptak.

15 July 2020, Brandenburg, Wildau: Karoline Keil, research assistant at "Biomes" works in a corona test laboratory at the Technical University of Wildau. On the same day, the Brandenburg Minister of Science Schüle (SPD) visits the university. She informed herself about research and transfer, current research projects and the digital summer semester at the university. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB

Forrás: dpa-Zentralbild/AFP

Fotó: Patrick Pleul

Drasztikusan csökkentheti a koronavírus-fertőzöttek halálozási kockázatát vagy a Covid-19 súlyos szövődményeinek a kialakulását egy aeroszol alapú gyógyszeres kezelés.

A Southamptoni Egyetem kutatói által végzett vizsgálatokban az SNG001 nevű kezelés nyomán a betegek körében több mint kétszeres volt a teljes felépülés lehetősége a kontrollcsoporthoz képest.

A placebóval kezelt betegek közül három (a csoport hat százaléka) elhunyt a betegségben, miközben az SNG001-kezelést kapók között egyetlen egy elhalálozás sem volt.

A beta-interferon a szervezetben normálisan előforduló fehérje, amelynek segítségével leküzdhetők a vírusos fertőzések és csökkenthető az immunrendszer túlműködése. A szert szklerózis multiplexes betegek kezelésében alkalmazzák.

A Synairgen brit biotechnológiai cég szerint az eredmények azt jelzik, hogy

a kezelés „egy nagy áttörés” lehet a koronavírus-járvány elleni harcban.

„Mindannyiunk örömére szolgálnak a vizsgálat ma ismertetett eredményei, amelyek azt mutatják, hogy az SNG001 jelentősen csökkenti azoknak a kórházi betegeknek a számát, akiknek lélegeztetésre van szükségük ” – mondta Richard Marsden, a cég vezérigazgatója.

A hétfőn közzétett eredményeket még független szakértők nem ellenőrizték, és a vizsgálati minta is kicsi, de megerősítette, hogy a kezelés forradalmasíthatja a Covid-19-betegek kórházi kezelését.

Közvetlenül bejuttatva a beteg tüdejébe a beta-interferon fehérje erőteljes immunválaszt idéz elő a vírusra, még azoknál a betegeknél is, akiknek immunrendszerét meggyengítette a vírus.

„Az eredmények megerősítik azt a meggyőződésünket, hogy a beta-interferonnak belélegzett gyógyszerként hatalmas lehetősége van arra, hogy helyreállítsa a tüdő immunválaszát” – hangoztatta Tom Wilkinson, a Southamptoni Egyetem professzora.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!