egészség

2020.08.15. 11:02

Oltási kampányt indítottak a járványos gyermekbénulás ellen Pakisztánban

A hatóságok azt tervezik, hogy augusztus 21-ig 34 millió, öt év alatti gyermeket oltanak be az ország 130 körzetében.

Forrás: Shutterstock

A kampányban több mint 188 ezer egészségügyi dolgozó vesz részt – mondta el egy helyi tisztségviselő. Hozzátette:

házról házra járnak majd, hogy beadják a szájon át bevehető vakcinát és a hozzátartozó A-vitamin-készítményeket a gyerekeknek.

Március és július között legalább negyvenmillió gyermek nem kapta meg az esedékes oltásokat a koronavírus-járvány miatt.

Pakisztán 1994-ben indított küzdelmet a járványos gyermekbénulás ellen, és egy időben úgy tűnt, hogy sikerül felszámolnia a betegséget. A járványos gyermekbénulásos esetek száma 2014-ben érte el a csúcspontot (306), abban az évben, amikor offenzívát indítottak a tálibok ellen. Egészen tavalyig folyamatos volt a csökkenés. 2015-ben 54 beteget regisztráltak a hivatalos adatok szerint, a következő három évben pedig húszat vagy annál kevesebbet. Azonban 2019-ben ötéves rekordot döntött az új esetek száma (147) az oltásellenesség és az egészségügyi dolgozók elleni támadások miatt.

A szélsőséges tálib mozgalom előszeretettel terjeszti azt az összeesküvés-elméletet, hogy a védőoltás csak ürügy, hogy elfedje a nyugati országok valódi célját: a muszlim gyerekek sterilizálását. Egy másik elmélet szerint a házról házra járó orvosok fő feladata valójában az információszerzés. A tálibok és más szélsőségesek ezért korábban rendszeresen megtámadták a védőoltást beadó orvosokat és az őket kísérő biztonságiakat.

Pakisztán és a szomszédos Afganisztán azon kevés országok közé tartozik, ahol nem sikerült felszámolni a járványos gyermekbénulást.

A poliomielitiszt vírus okozza, és a megbetegedések 1 százalékában tartós bénulást és sok esetben végtagtorzulást okoz. A bénulás akár életveszélyes és halálos is lehet, és visszafordíthatatlan, így az egyetlen hatásos védekezés ellene a megelőzés, amit az 1950-es években kifejlesztett vakcinák tesznek lehetővé.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!