Ország-világ

2020.10.05. 16:36

Példamutató nőket díjazott a Nők Magyarországért Klub

A díjakat négy kategóriában osztották ki: egészségügy, oktatás, szociális ellátás, egyéb.

Budapest, 2020. október 5. Novák Katalin, a családokért felelõs tárca nélküli miniszter, a Nõk Magyarországért Klub elnöke beszédet mond a szervezet díjátadó ünnepségén a Szépmûvészeti Múzeumban 2020. október 5-én. A Nõk Magyarországért Klub olyan példamutató nõket díjazott, akik bátor, kiemelkedõ munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének elsõ hulláma alatt. Minden kategóriában öt nõt tüntettek ki, közülük pedig egy-egy fõdíjast is elismertek, a közönségszavazás nyerteseit. Csaknem ötszáz jelölés érkezett. A csoportok fõdíja bruttó 5 millió forint pénzjutalommal jár. Egy különdíjat is kiosztottak. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Nők Magyarországért Klub olyan példamutató nőket díjazott hétfőn Budapesten, akik bátor, kiemelkedő munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének első hulláma alatt.

Az ünnepségen Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a klub elnöke azt mondta: olyan embereket ismertek el, akik a „frontvonalban harcoltak”, de nem kerültek reflektorfénybe.

A Nők Magyarországért díjat azért hozták létre, hogy a hölgyek erőt meríthessenek belőle – hangoztatta, jelezve, az elismerést hagyományteremtési céllal alapították.

Ha valaki elveszíti a látását vagy a hallását, akkor más érzékszervei élesebbé válnak – folytatta. A járványhelyzet alatt az emberek eltakarják a szájukat és az orrukat, azonban a szemüket, a fülüket és a szívüket nem. Ebben az időszakban tisztábban lehet látni, hallani és érezni, észrevenni a mindennapi hősöket – fogalmazott.

A díjazottak betegekről, gyermekekről, idősekről gondoskodnak, ezek történelmi erények – hangsúlyozta Novák Katalin.

A miniszter elmondta: bár az ötszáz jelölt között nem igazán lehet rangsort felállítani, egy szakmai zsűri kiválasztott közülük húszat.

Az ő nevüket bocsátották közönségszavazásra, és több mint tizenkétezer voks döntött a négy fődíjasról.

Novák Katalin kitért arra, hogy a nők minden nap újraterveznek. Át kell alakítaniuk a napirendjüket, ha például lázas lesz a gyermekük vagy nem megfelelő helyen hajtanak le az autópályáról.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos arról beszélt, hogy a járvány első hulláma megrendülést hozott az emberek életébe, ebből pedig termékeny gondolatok születtek.

A díjakat négy kategóriában osztották ki: egészségügy, oktatás, szociális ellátás, egyéb. Csaknem ötszáz jelölés érkezett. Minden kategóriában öt nőt tüntettek ki, közülük egy-egy fődíjast is elismertek, a közönségszavazás nyerteseit. A csoportok fődíja bruttó 5 millió forint pénzjutalommal jár.

Egészségügyi kategóriában Fábián Barbara, az oktatás világából Balatoni Katalin, a szociális ellátás területéről Klenik Sándorné nyert, az egyéb kategóriában pedig a Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának női tagjai kapták a fődíjat.

A kitüntetetteket a Nők Magyarországért Klub egy-egy tagja méltatta.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára azt mondta: Fábián Barbara ápolónő, Novaj község orvosi asszisztense a veszélyhelyzet teljes ideje alatt azon dolgozott, hogy tájékoztassa a lakosságot a járvány kockázatairól, a megelőzés hasznosságáról.

Megszervezte a maszkgyártáshoz szükséges anyagok beszerzését, majd a védőfelszerelések szétosztásában is főszerepet vállalt, mindezt egyedülálló háromgyermekes anyaként, szabadidejét nem kímélve.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés korábbi elnöke arról beszélt, hogy a pedagógusok vezetik közösségük tagjait.

Balatoni Katalin néptáncpedagógus nem csupán Magyarországon látta el tevékenységét, hanem a Kárpát-medence, sőt a világ magyarságának biztosított online tartalmat a gyermekek oktatásához. Munkájában mindig jelen van az össznemzeti szempont.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó azt mondta, a szociális ellátás „aranyérmese”, Klenik Sándorné mindenét odaadta azért, hogy idős embereknek segítsen. Elment az unokáitól, hogy beköltözhessen intézménye lakói közé, őket bátorítsa, a kialakult feszültséget enyhítse. Ő is aktív szerepet vállalt a maszkgyártásban.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt hangoztatta, hogy a Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának női tagjai reggeltől késő estig komoly szellemi munkát végeztek.

Gyógyszeralapanyagokat vizsgáltak abból a szempontból, hogy gátolják-e a koronavírust. Gyakran teljes védőöltözetben dolgoztak, tehát fizikailag is megterhelő feladatokat láttak el.

Borítókép: Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Nők Magyarországért Klub elnöke beszédet mond a szervezet díjátadó ünnepségén a Szépművészeti Múzeumban 2020. október 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!