praktika

2020.11.07. 19:22

Így főzze meg a rizst, hogy a lehető legkevesebb arzén maradjon benne!

Van egy főzési technika, amivel tökéletesen eltávolítható a toxikus anyag.

Forrás: Shutterstock

A szakértők elárulják a legjobb módszert, hogyan lehet főzés során kiszűrni a mérgező arzént a rizsből úgy, hogy az ne veszítsen ásványi- és tápanyagtartalmából.

A rizs természetesen előforduló magas szintű arzént tartalmaz, mely mérgező hatással lehet az emberi szervezetre. A szakértők szerint azonban van egy főzési technika, amivel tökéletesen eltávolítható a toxikus anyag – számolt be róla a Daily Mail alapján a Borsonline.

Forraljon friss vizet, majd főzze a rizst öt percig! Ha letelt az öt perc, öntse le a vizet, így megszabadul az arzén nagy részétől. Töltse fel újra az edényt, majd főzze a rizst közepes hőfokon, fedővel ellátva!

A Sheffieldi Egyetem kutatói szerint ez a módszer az eddigi leghatékonyabb. Ez a metódus eltávolítja a barna rizsben előforduló arzén több mint 50 százalékát, a fehér rizs esetében pedig körülbelül 74 százalékát.

Dr. Manoj Menon, a tanulmány társszerzője szerint ez a rizsfogyasztók számára egy kiváló hír.

A LAKOSSÁG KOMOLYAN AGGÓDIK A RIZS ARZÉNTARTALMA MIATT, ÍGY EZT AZ ÚJONNAN KIFEJLESZTETT EGYSZERŰ MÓDSZERT MINDENKI ALKALMAZHATJA. A MÓDSZER KIFEJEZETTEN AJÁNLOTT, HA RIZSES ÉTELT KÉSZÍT CSECSEMŐNEK, VAGY KISGYEREKNEK, HISZEN ŐK MÉG ÉRZÉKENYEBBEK AZ ARZÉNRA.

A rizs – nem árt tudni! – tízszer több arzént szív fel a talajból, mint más gabonafélék. Az arzén összefüggésbe hozható különböző betegségekkel, étrenddel összefüggő rákos betegségekkel és májbetegségekkel.

Nem minden tudós ért egyet ugyanakkor a szervetlen és metilezett arzénvegyületek egészségi kockázatainak megítélésében. Nincsenek ugyanis megbízható mérések arról, hogy a szervetlen arzénvegyületek tartalma mennyi is a rizsben, sőt az erre alkalmas megbízható mérési módszerek kifejlesztésével is adósok még a szakemberek – írja a témában a HáziPatika oldala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!