Ország-világ

2021.01.26. 22:45

A munkahelyi személyes kapcsolatok fontosak a magyar munkavállalóknak

A munka iránti elkötelezettséget leginkább a kollégákkal és a felettessel való kapcsolat, valamint a sikerek nyilvános elismerése erősítheti.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jacob Lund

A magyar munkavállalók számára fontos a rendszeres kommunikáció a felettesekkel, a jó személyes kapcsolat a kollégákkal, valamint a rugalmas munkaidő – derül ki a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG) közös, friss felméréséből.

Az MTI-nek kedden eljutatott közlemény szerint az online, reprezentatív felmérésben 2020 októberében 1380 dolgozó és 216 cég vett részt.

A munkaadók és munkavállalók szerint is a kommunikáció segítheti legjobban a munkatársak kapcsolatát a megváltozott munkakörülmények mellett, és egyezett a véleményük abban is, hogy a munka iránti elkötelezettséget leginkább a kollégákkal és a felettessel való kapcsolat, valamint a sikerek nyilvános elismerése erősítheti.

A szervezet iránti elkötelezettséget egyértelműen a felettesek hozzáállása határozza meg, hogyan kommunikálnak, hogyan támogatják beosztottjaikat a munkavégzés folyamán – vélték a válaszadók.

A magyar munkavállalók a jóllét szempontjából a legfontosabbnak a rugalmas munkaidő lehetőségét tartják, ezt követi a jobb munkakörnyezet, a munkáltató által biztosított home office csomag, majd a munkavégzés helyéről és idejéről való döntés lehetősége. A munkavállalók a legfontosabb hat feltétel közé sorolták a munkáltató által biztosított egészségügyi szolgáltatásokat és a sportolási lehetőségek támogatását is.

Ugyanakkor a munkáltatók a rugalmas munkaidő mellett a második legfontosabbnak a felettessel való rendszeres kommunikációt tartják, majd az egészségügyi szolgáltatások támogatását.

A legnagyobb eltérés a kötelező irodai napok fontosságának megítélésében van a munkavállalók és a munkáltatók között: a munkáltatók ezt viszonylag fontosnak ítélik, míg a munkavállalók nem.

A BCG a világ egyik vezető menedzsment tanácsadó cége, a vállalat árbevétele 2019-ban 8,5 milliárd dollár volt, 14 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A budapesti iroda egyben régiós központként is működik, a BCG tevékenységét irányítja Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!