kitartó ellenség

2021.01.17. 11:30

Ezzel a trükkel eltüntetheti a narancsbőrt

Nem kell hozzá semmilyen méregdrága csodakence vagy készülék.

Forrás: Shutterstock

Hiába ígérnek néhány hét alatt látványos eredményeket a narancsbőr elleni krémek és a kozmetikai szalonok legkülönfélébb kezelései, sajnos a valóságban az egyenetlen, göröngyös bőr a nők egyik legkitartóbb ellensége. Mindegy, hogy sovány vagy telt alkatú, fiatal vagy idős, a zsírpárnácskák kisebb-nagyobb mértékben biztosan ott dudorodnak mindenki combján, a fenekén vagy a csípőjén, és erről alig tehetünk, hiszen ilyen a nők bőrszerkezete: a zsírsejteket csak vékony, laza kötőszöveti réteg fedi. Igazán hatékonyan akkor tudunk a narancsbőrrel szembeszállni, ha sokat mozgunk, diétázunk, sok folyadékot iszunk, rendszeresen méregtelenítünk, vagyis mindent megteszünk, hogy elősegítsük a szervezet salaktalanítását. Ehhez a bőr vérellátását is rendszeresen élénkíteni kell – írja a Diéta és fitnesz.

Íme három keringéspezsdítő praktika:

Egyszerű csodaszer a tusolóban: váltózuhany

A hideg és a meleg váltakozása az egyik leghatékonyabb módszer a cellulit ellen. Ezt kozmetikusok is alkalmazzák a kezelések során, de nem feltétlenül kell hozzá szakember. A rendszeres szaunázás, különösen az infraszauna, és az azt követő hidegzuhany ugyanolyan vérfrissítő hatású, sőt ha szaunázni sem tudunk elmenni, akkor az otthoni váltózuhany is megteszi. Minden reggel és este alkalmazzuk a kritikus területeken legalább három-három percig, fél percenként váltakoztatva a hideg és meleg vizet. A hideg 10-15, a meleg 38 fokos legyen. Hideggel fejezzük be, és a végén dörzsöljük át a bőrt törölközővel! Ha kipirul a bőr, azt jelenti, hogy jól csináltuk és pezseg a vérünk.

Az érintés varázsa: masszázs

Számos masszázsfajtát lehet bevetni a feszes bőrért, hiszen mindegyik beindítja a vérkeringést, és oxigénnel látja el a bőrt. A lipomasszázs, vagyis köpölyözés rövid távon rendkívül hatékony és látványos eredményt produkál, de csak szakember végezheti. Ezzel szemben a nyirokmasszázs fogásait egy-két alkalom során bárki ellesheti egy masszőrtől, hogy otthon hetente legalább kétszer alkalmazhassa. Aki nem riad vissza a durvaságtól, annak a zsírtörő masszázs még inkább segítségére lehet. Számítani kell rá, hogy ez fájdalmas, és másnapra be is lilulhat tőle a bőr.

+ Tipp

Otthoni masszázshoz jó szolgálatot tehet néhány segédeszköz, mint például a masszírozó korong, a masszázskesztyű, a masszázskefe vagy a luffa szivacs. Ez utóbbiak a keringés fokozása és a szövetek feszesítése mellett az elhalt hámsejteket is eltávolítják, így még selymesebb lesz tőlük a bőr.

Aromaterápia a zsírpárnák ellen

A bőr alatti szövetek vérellátását rengeteg gyógynövény olaja segíti. A rozmaring, a menta, a zsálya, a fahéj, a zsálya, a boróka vagy a grapefruit csak néhány példa a sok közül, amelyek a bőrbe hatolva áldásos hatást fejtenek ki. Az illóolajos meleg fürdő se rossz, de a masszírozással felvitt illóolajok még hatékonyabbak. Figyelni kell azonban arra, hogy ne higítatlan formában alkalmazzuk ezeket, hanem bázisolajba, például szőlőmag- vagy olívaolajba, esetleg testápolóba keverve, különben elégethetik a bőrt. Mivel stimuláló hatásuk van, tanácsos inkább reggel használni, mint este.

A napozás csak látszatmegoldás

Való igaz, hogy a szép aranybarna bőrön kevésbé látszik a narancsbőr, a napozás igazából azonban csak ront a helyzeten. A sok UV-sugárzásnak kitett bőr ugyanis védtelenebbé válik a környezeti ártalmakkal szemben, elvékonyodik, és még kevésbé képes feszesen megtartani az alatta levő zsírt.

A koffein nem működik

Számtalan narancsbőr elleni kozmetikum tartalmaz koffeint, az ugyanis élénkíti a szövetek anyagcseréjét, stimulál és méregtelenít is. Vízhajtó hatása miatt valóban hatásos lehet az ödéma ellen, de azt egyelőre nem sikerült bizonyítani, hogy a krémezés során bejut-e a bőr mélyebb rétegeibe, ahol a zsír lerakódik. Így aztán az otthoni kávés pakolások hatása is kérdéses.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!