a beteg már gyógyul

2021.02.02. 19:00

Elvégezték a századik tüdőtranszplantációt Magyarországon (videó)

Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elvégezték a századik tüdőtranszplantációt a magyar tüdőtranszplantációs program alapján – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

A közleményben idézték Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert, aki videójában azt mondta:

a századik műtét január 29-én az Országos Onkológiai Intézetben volt. A beteg már túl van operatív időszakon és tart a késői rehabilitációja

- tette hozzá.

A programmal kapcsolatban kiemelte, hogy hamarosan átadják az onkológiai sebészet új mellkassebészeti műtőblokkját, amelyet a kormány hárommilliárd forinttal támogatott.

Az új műtőblokknak köszönhetően határon túli magyarok is részt vehetnek majd a magyar tüdőtranszplantációs programban – hangsúlyozta a miniszter.

Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben. A magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 szeptembere óta pedig önálló európai programként működik – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!