sokan megszenvedik

2021.02.18. 09:50

Figyelje a tüneteket! Fejfájást hozhat a melegfront, infarktust a hideg

Az időjárás-változás folyamatos alkalmazkodásra kényszeríti a szervezetünket.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Legyen az egy erősebb hideg- vagy melegfront, igazából a szélsőségek okoznak komolyabb gondokat a szervezetnek. És ez minél hosszabb ideig elhúzódik, annál erősebb tünetekkel jár – írja a Bors.

– Természetesen idősebb korban az alkalmazkodó ké­pességünk csökken, de egyénenként ez nagyon változó. Ötvenéves kor felett jobban megviselhet. A gyerekeknek pedig még az alkalmazkodó képessége nem alakult ki, így náluk ez okozhat problémát. Krónikus betegeknek is hasonlóan változik az alkalmazkodó képességük.

A frontok elviselésében szerepet játszik az életmód is, aki például stresszes élet él, annál erősebben jelentkezhetnek a tünetek

– mondta Pintér Ferenc me­teogyógyász, a Meteo Klinika vezetője a Borsnak.

Veszélyes szívpanaszokat is okozhat a hideg, de ez egyedi dolog, van akinél csak fejfájással jár
Fotó: Shutterstock

A hideg- és a melegfront más problémákat okoz.

– Hidegben szűkülnek az erek, emiatt nehezül a szív munkája, ezért a szívinfarktusok és a sztroke-ok száma is emelkedhet. Erős melegedésnél gyakoribbak a fejfájások, váltakozó időjárásnál vérnyomás-ingadozás jöhet, de ez mindenkinél más. Vannak melegfront jellegű és hidegfront jellegű tünetek is.

Enyhébb eseteknél lehet próbálkozni különböző házi praktikákkal, de súlyosabb tüneteknél szükséges a kivizsgálás.

Ennek célja az, hogy kiderüljön, az időjárás-változás okozza-e ezt, vagy valamilyen más, esetleg szer­vi oka van. Pél­dául egy állandó magas vérnyomásnak nem az időjárás az oka. Ezzel orvoshoz kell fordulni. Ha kiderül, hogy a tünetek az időjárással vannak összefüggésben, akkor például nálunk egy egyhetes megfigyeléses vizsgálat során, aminél műszereket helyezünk el a páciensen, a mért eredményeket összehasonlítjuk az időjárás-változással. Így kiderülhet az ok-okozat összefüggés. Ez alapján lehet a tünetek jelentkezésekor alkalmazandó egyéni kezelési módokat meghatározni – figyelmeztet Pintér Ferenc.

Pár napig fáztunk, a következő napokban pedig több markáns melegfront érkezik
Fotó: Shutterstock

Így készüljön előtte!Dr. Bense Tamás háziorvos praktikus tanácsokat adott időjárás okozta tünetek enyhítésére

Fejfájás: Aki tudja, hogy frontváltásnál ez jelentkezik, akezdeti tüneteknél vegye be a szokásos gyógyszert! Aki egészségesen táplálkozik, sokat van a levegőn, nála ritkábban jelentkezik. Súlyosabb migrénnél azonban ez utóbbi kevés. Nekik segíthet a lesötétített szobában egy-két óra alvás.

Vérnyomás-ingadozás: A beállított gyógyszerek szedésének idejére figyelni kell. A kiugró vérnyomás- növekedésre felírt gyógyszer legyen kéznél! A magas vérnyomásúak kerüljék a kávét, az alacsony vérnyomásúak fogyaszthatják a kávét és a teát is. Náluk ezek kimondottan jótékony hatásúak.

Alvásproblémák: Ez gyakran jelentkezik ilyenkor. Lefekvés előtt legalább húsz percet töltsenek a szabad levegőn, ami lehet egy nagy séta, fiataloknál pedig jót tesz a ko­cogás. Közvetlenül lefekvés előtt szellőztessük ki a szobát és 20-21 foknál ne legyen melegebb a szobában! Gyógysze­rek helyett inkább igyunk nyugtató teát.

Koncentrációs problémák: Szintén nagyon gyakori. Ez jelent reakcióidő- hosszabbodást is. Nem ilyenkor kell a Nobel-díjas felfedezéseket megtenni, ne ilyenkorra időzítsük a nagy szellemi koncentrációs tevékenységet. Autóvezetésnél legyenek óvatosabbak, és jobban figyeljenek másokra is! Agresszivitás és dudálás helyett az okos enged… jusson az eszünkbe.

Levertség: Jót tesz egy kávé vagy tea elfogyasztása a gyógyszerek helyett, mert fennáll a hozzászokás veszélye. Szükség van az önfe­gyelemre.

Szívpanaszok, szívritmuszavar: Nagyon gyakori. Krónikus betegek, cukorbetegek, súlyfelesleggel rendelkezők nagyon figyeljenek oda, mert gyakrabban jelentkezik. Ha tartósan mellkasi nyomásérzés van kisugárzó fájdalommal a karba, az állkapocsba, esetleg a gyomorba, hátba, az egyértelműen lehet szív­infarktus is, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Görcsös fájdalmak: Epegörcs, vesegörcs halmozottan fordulhat elő. A kövekkel lehetôleg forduljunk orvoshoz. Görcsoldó gyógyszer legyen otthon! Epegörcsre hajlamos, kerülje a zsíros ételeket, a tojást, a csokoládét. Vesekövesek ilyenkor jobban figyeljenek a belsőségek, a vörös húsok, disznótoros elkerülésére. Ha a görcs rövid időn belül nem szűnik meg, mutassuk meg sürgősségi rendelésen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!