aktuális tennivalók

2021.03.13. 18:08

Zöldebben az élet: magültetési kisokos

Hamarosan időszerű a magültetés, ezekre érdemes figyelni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Magról palántanevelési kisokos

Először is, magot megbízható forrásból vásároljunk, avagy mindenképpen tudnunk kell, hogy egészséges, fertőzésmentes növénytől származik – hívja fel a figyelmet a Lakáskultúra cikke.

Ezután készítsük elő a magültetéshez szükséges eszközöket!

Az ültetőközeg mindenképpen palántaföld legyen, ugyanis természetesen ez a legalkalmasabb a magvetéshez.

Palántázó poharaink lehetnek újrahasznosított, előtte szorgosan gyűjtött tejfölös poharak vagy akár régi tojástartók is például, de kaphatók lebomló ültető tálcák, cserepek is. Készíthetünk például egyszerű csomagolópapírból is. Ehhez szükséges még WC papír guriga, mely alapul szolgál. A kb. A/4-es méretre vágott, fekvőhelyzetű papírlapot hajtsuk félbe, tekerjük a guriga köré, alól hajtsuk félbe, hogy kialakítsuk a papírpoharunk alját. Miután elkészültünk, vegyük ki a gurigát. Persze, ha ebből a mindennapi újrahasznosítható dologból összegyűjtöttünk eleget, akár félbevágva szintén lebomló ültetőhöz juthatunk.

A föld behelyezése után a magokat hintsük el a felületen és takarjuk be finoman vékony földréteggel. Szórófejes flakonból nedvesítsük majd a földet.

Szeretik majd a meleget, 22-25 fok körül is. Fényre leginkább a zöld hajtások megjelenése után lesz jobban szükségük. Ilyenkor már a kissé hűvösebb hőmérséklet is megfelelő.

Ha kihajtanak a kis magoncok, átültethetjük őket, ha lebomló tartóba tettük, akkor azzal együtt. Igyekezzünk kíméletesen bánni kis növénykéinkkel, és a locsolást se vigyük túlzásba, mert könnyen befülledhetnek a magjaink.

Egyébként pedig permetezgessük őket vízzel, figyelgessük a fejlődésüket és leljük örömünket bennük!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!