online esemény

2021.04.23. 12:21

A hirtelen szívhalállal foglalkozik a Semmelweis Egészségnapok következő rendezvénye

Évente több ezren halnak meg Magyarországon 40 év alatt hirtelen szívhalál miatt, köztük egészségesnek mondott, edzett sportolók.

Passerby helping man with heart attack outdoors

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

A hirtelen szívhalál okairól, megelőzéséről és a rendszeres kardiológiai szűrővizsgálatok fontosságáról is szó lesz a Semmelweis Egyetem következő online egészségnapján, április 29-én.

Évente több ezren halnak meg Magyarországon 40 év alatt hirtelen szívhalál miatt, köztük egészségesnek mondott, edzett sportolók.

Az intenzív fizikai aktivitás miatt különösen veszélyes a sportolók esetében a fel nem ismert szívbetegség, ezért náluk kiemelten fontos a rendszeres szűrés és az esetleges panaszok megjelenésekor a további kivizsgálás, hiszen a hirtelen szívhalál lett mára a sportolók körében előforduló leggyakoribb halálok – idézi az egyetem közleményében Vágó Hajnalkát, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kardiológus, sportorvosát, aki előadást tart a témában.

Hirtelen szívhalál esetében a szívben fellépő ritmuszavar megakadályozza a szívizom összehúzódását, ezzel a keringés leáll, a szervekhez nem jut el az oxigén, és külső beavatkozás nélkül bekövetkezhet a halál. A hirtelen szívhalál hátterében szívritmuszavar áll, melyet a sportolók esetében is számos betegség idézhet elő.

Ezek felismeréséről, a sportolókat érintő kardiológiai vizsgálatokról, valamint a szív vírusok okozta gyulladással járó megbetegedéseiről is hallhatnak előadást az érdeklődők a Semmelweis Egészség Napok Hirtelen szívhalál a sportolóknál című előadásában.

Az előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. A regisztráció április 28-án 12 órakor zárul – közölte az egyetem.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!