Csak praktikusan!

2021.04.05. 16:10

A legjobb tanácsok tetőtéri otthon kialakításához

Hangulatosak a tetőtéri otthonok, de egyedi megoldásokat igényel a belső terek megtervezése az esetükben.

Forrás: Shutterstock

A tetőteret ne tagoljuk túl sok apró helyiségre, mert nyomasztóan hat, inkább nagyobb terekben gondolkozzunk. Vannak olyan bútorok, amelyek körül feltétlenül biztosítani kell némi szabad helyet, hogy a helyiséget kényelmesen használhassunk – írja a Lakáskultúra.

Praktikus fürdőszoba a tetőtérben

A fürdőszobában a tusolónál és legalább a kád egyik felénél 200-210 cm-es magasság szükséges. A mosdót viszont meredek tető esetén is betolhatjuk a falig, hiszen a körülbelül 50 cm-es mélység felett emelkedik annyit a tetősík, hogy elé tudunk állni; ugyanez vonatkozik a WC-re. Persze pontosan ki kell számolni, hogy az adott tetőhöz igazodva hová kerüljenek a szaniterek, nehogy beverjük a fejünket.

Ha a mosdó ferde mennyezet alatt található, a tükröt oldalra szereljük fel.

Kényelmes hálószoba

A hálóban az ágyfej becsúszhat a térdfalhoz, de ügyeljünk rá, hogy kényelmesen felülhessünk és felállhassunk. A nagyobb gyerekek szobáját izgalmassá teszi a belső kétszintes kialakítás (magas nyeregtetőnél). A tető csúcsához felemelhetjük az ágyat egy újabb „emelettel”, alatta pedig megmarad a tér, itt akár önálló lakrészt is kialakíthatunk minifürdővel.

Ergonómia a konyhában

A konyha pultjánál szintén szükséges minimum 210 cm-es magasság, hogy előrehajolhassunk az ételek előkészítésénél és a mosogatásnál. Tűzvédelmi okokból a főzőlap ne kerüljön ferde sík alá, csak ha elég magasan van.

A legjobb, ha a konyhaszigetbe építjük, ami fölött már megvan a teljes belmagasság.

Az elszívó elhelyezése is gondot okozhat, hiszen a szarufák között kell kivezetni a kürtőt, ami megbonthatja a szigetelést, vagyis érdemes beruházni egy modern, munkalapba süllyeszthető modellbe.

Tárolási tippek

A tárolás és rendszerezés szempontjából a tetőtér rengeteg lehetőséget kínál. Ha a térdfal alacsonyabb 1 m-nél, egy ék keresztmetszetű sáv fut körbe, amit egy asztalos könnyen beépít. Az így kapott tárolók lehetnek komódszerű elemek, fent keskenyebb, lefelé egyre mélyebb fiókokkal, tolóajtós szekrények belső osztások nélkül, amelyek elnyelik a bőröndöket, dobozokat, nagyobb tárgyakat, de akár be is polcoztathatjuk őket. Az akasztós szekrények minimális magassága 90-100 cm, tehát egy sorban akasztós tárolók is futhatnak a térdfal vonalában. Magas szekrényeket a belső válaszfalakhoz vagy a tetősík csökkenését lépcsőzetesen követve tervezhetünk.

Extra tipp

Egy 4-5 emeletes régi bérház esetében a tető udvar felé eső síkja nem látszik az utcáról, viszont a padlástér-beépítésnél terveztethetünk egy rejtett teraszt, hogy meghitt hangulatú kis „kert” tartozzon a lakáshoz.

A képeket ide kattintva nézhetik meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!