Lakáskultúra

2021.04.15. 18:03

Váljon igazi műgyűjtővé!

Az alkotásokat bármelyik művészeti ágból kiválaszthatja, legyen szó például szobrokról, festményekről vagy grafikákról.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A műgyűjtés felé vezető út első lépése általában az, hogy szeretnénk kicsit kidekorálni az otthonunkat. Nem probléma tehát, ha művészeti háttértudás nélkül, pusztán azért látogatunk el egy galériába, hogy a kanapénk fölé passzoló színű és méretű képet megtaláljuk. Ilyen esetekben is kérjük bátran szakértők segítségét, akik amellett, hogy a tökéletes darab kiválasztásában segítenek, a kedvünket is meghozhatják, hogy jobban elmélyedjünk a műtárgyak világában. Ahhoz pedig, hogy bele is vágjon a műgyűjtésbe, a Vasárnap Reggel legutóbbi száma nyújt segítséget.

Nagyszerű befektetési lehetőség

A vásárlás sokszor esztétikai szempontok alapján történik, akár hétköznapi ruháról, akár műtárgyról beszélünk. Viszont az alkotások befektetésnek sem utolsók, hiszen egy eredeti illusztráció vagy egyedi váza értékálló is. Az viszont már bonyolult kérdés, hogy milyen hozamot tud produkálni egy adott műtárgy, mivel mindegyik önálló, egyedi értéket mutat. Pontos információért érdemes tehát magukat a művészeket felkeresni, akik akár évekre visszamenőleg is meg tudják mondani, mennyiért sikerült eladniuk műveiket.

Mit kell tudnia, mielőtt belevág?

Az előképzettség nem fontos, de elengedhetetlen az esztétikai érzék és a tájékozottság. Ismereteinket múzeumi tárlatvezetéseken, galérialátogatásokon, művészettörténeti előadásokon, aukciókon, valamint szakkönyvek segítségével bővíthetjük. Ezenkívül ajánlott szakértőt is bevonni, ha valaki úgy érzi, szüksége van további tájékozódási pontokra. A műkereskedelem ugyanis tradicionálisan olyan világ, ahol sok a rejtett, bennfentes információ. Ezeknek a titkoknak érdemes tanácsadó segítségével utánajárni, hogy végül valóban azt a darabot szerezzük meg, amelyik megéri az árát.

Mekkora összeggel ajánlott kezdeni?

Pár tízezer forintért már hozzájuthatunk például tehetséges magyar grafikusok sokszorosított munkáihoz. Ha pedig egy művészbe „beleszeretünk”, a későbbiekben egyedi grafikát vagy festményt is vásárolhatunk tőle. A befektetés megtérülését úgy ellenőrizhetjük, hogy az aukción megnézzük, hogyan teljesít az adott alkotó. De ne feledjük, a műtárgyak nagy része egyedi, így az áruk is az.

Hogyan védekezhetünk a csalók ellen?

A kortárs műveknél könnyebb a hamisítványok kiszűrése, hiszen az alkotók élnek, tehát meg lehet őket vagy a képviselő galériájukat kérdezni, valóban eredeti-e a mű. A klasszikus műtárgyak esetében viszont valós veszélyt jelent egy-egy hamisítvány felbukkanása. Ez ellen véd az aukciósházak szakmai szűrőrendszere. Ezért fontos, hogy kizárólag megbízható helyről vásároljunk.

Hogyan zajlik egy aukció?

Az aukciók világa nagyon izgalmas, mivel sokszor komoly licitcsaták tanúi is lehetünk. A legnagyobb árverésekre pedig bárki elmehet és megtapasztalhatja a piac dinamikáját és a művészek népszerűségét. Érdemes ráérezni, melyek az úgynevezett közönségművek, amelyek áron felül teljesíthetnek az alkotó ismertsége miatt vagy egyszerűen azért, mert jól mutatnak bármely otthon falán.

Megvettem, hova rakjam?

Mivel az antik bútorok és berendezési tárgyak stílusa azonnal megragadja figyelmünket, törekedjünk arra, hogy legyen elegendő hely, ahol látványuk érvényesülhet. Ha túl sok dekoráció és használati tárgy kerül köréjük, elnyomhatják a mű eredetiségében rejlő természetességet. A meglévő klasszikus bútorok mellé pedig igyekezzünk olyan modern darabokat választani, amelyek hasonló árnyalatokkal rendelkeznek és illeszkednek egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!