ősi gyógynövény

2021.05.21. 14:00

Hamarosan szedhető a sokoldalú bodzavirág

A növény virága teaként vagy szörpként fogyasztva csodát tehet immunrendszerünkkel.

Young woman cutting elderberry flower with scissors. Harvesting of elderflower. Alternative medicine. Woman collect a herb.

Forrás: Shutterstock

Fotó: encierro

Míg a jó idő beköszöntével a virágát, addig nyár vége felé a bogyóját érdemes szedni a fekete bodzának. A Vasárnap Reggel csokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A legfinomabb virág

Hófehér, ernyős virágzata május végétől egészen júliusig nyílik. Lehetőleg olyan bokrokról szüreteljen, amelyek távol esnek a főutaktól. Ügyeljen rá, hogy az éretlen bogyókat és a szárakat ne, csupán magukat a virágernyőket szedje le, mert a növény említett részei kellemetlen gyomorpanaszokat okozhatnak.

Rántani is lehet

Virágából többnyire szörp készül, de alkalmas egyes sütemények ízesítésére is. Gondolta volna, hogy akár rántva is fogyaszthatja? Ehhez a megmosott virágzatot mártsa egyszerű palacsintatésztába, majd serpenyőben süsse ki. Télire, teához szeretné a virágokat elrakni? Száraz helyiségben madzagra akasztva alaposan szárítsa ki őket, majd tegye papírzacskóba.

A bogyóval mi lesz?

Nyár végén érő, sötét színű terméséből egyaránt készülhet szörp, lekvár és leves. A szüretelést kesztyűben végezze, és ügyeljen rá, hogy a bogyók lehetőleg ne érjenek hozzá a ruhájához.

Fekete vagy gyalogbodza?

A növény különböző fajtái közül egyedül a fekete bodza alkalmas emberi fogyasztásra. Szüreteléskor nehogy összekeverje a hozzá nagyon hasonló gyalogbodzával! Ez utóbbi lágyszárú cserje, virágai pedig kifejezetten kellemetlen szagot árasztanak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!