Járvány

2021.06.09. 09:52

Az aszpirin nem javítja a súlyos tünetekkel küzdők túlélési esélyét

Tavaly november és idén március között csaknem 15 ezer olyan ember bevonásával tesztelték az aszpirin hatását, akik az új típusú koronavírussal való megfertőződés miatt kerültek kórházba.

age, medicine, health care and people concept - senior man taking medicine pill at home

Forrás: Shutterstock

Fotó: Syda Productions

Az aszpirin nem javítja a súlyos lefolyású Covid-19-cel kórházba került páciensek túlélési esélyét – derült ki az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett vizsgálat előzetes eredményeiből.

A Covid-19-ben szenvedő betegeknél fokozott a kockázata a vérrögképződésnek, különösen a tüdőben. Az aszpirin csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét különböző betegségeknél.

Tavaly november és idén március között a Recovery elnevezésű vizsgálat során csaknem 15 ezer olyan ember bevonásával tesztelték az aszpirin hatását, akik az új típusú koronavírussal való megfertőződés miatt kerültek kórházba.

A vizsgálat résztvevőinek csaknem fele 150 milligramm aszpirint kapott naponta egyszer, a többiek az általános kezelésben részesültek.

A tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy az aszpirines kezelés csökkenti a Covid-19 okozta halálozás kockázatát. „Noha az aszpirin összefüggést mutatott a kórházból való hazaengedés esélyének kis mértékű növekedésével, ez nem elegendő ahhoz, hogy igazolja a gyógyszer széleskörű alkalmazását a Covid-19 miatt kórházba került pácienseknél” – mondta Peter Horby, a vizsgálat egyik vezetője.

Az eredményeket a medRxiv portálon fogják közzé tenni és egy orvostudományi folyóirathoz is benyújtották már őket publikálásra.

A kutatás számos más kezelés hatékonyságát is vizsgálta, elsőként mutatta ki például, hogy a széles körben elérhető szteroid, a dexametazon megmentheti a súlyos lefolyású Covid-19-cel küzdők életét.

Az eredmények szerint a tocilizumabbal végzett kezelés ugyancsak jelentősen csökkenti a koronavírus okozta halálozást, ugyanakkor az azitromicin antibiotikum és a hidroxiklorokin nevű gyulladáscsökkentő gyógyszer használatának nincs számottevő hatása a betegség lefolyására.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!