Téli örömünnep

2022.12.23. 18:45

Fáklyákkal csobbantak a napforduló estéjén a Balatonban

VEOL.HU

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Megszűnik a külvilág, az ember csak magára figyel, minden könnyű lesz, egy másik dimenzió, végtelen nyugalom vesz körül, ezt tapasztaltuk a hideg vizes esti merüléskor a Balatonban, melynek különlegességét adta a téli napforduló napja. December 21-én az évben a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal, a csillagászati tél kezdete, az ember ezen az estén elengedi az évet és tekint egy másik elé, várja a fényt, ami lassan-lassan kiteljesedve, teljes pompájában tavasszal érkezik meg.

Fáklyák és zene

Megadták a módját a szervezők az esti merülésnek, a vízbe vezető lépcsőt is fáklyákkal díszítették ki, a partra fényt is elhelyeztek, ahol alkalomhoz illő zene szólt, majd mindenki kapott egy-egy égő fáklyát, azzal ment be a tóba. Így az ember eggyé válhatott az életet meghatározó négy elemmel, a földdel, a vízzel, a tűzzel és a levegővel.

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A háromperces merülés nem volt könnyű feladat: többen felsikoltottak a hideg víz, illetve a különleges alkalom élményétől.

 

Összekovácsolta az embereket

A merülés után nagy sikere volt a szaunáknak, ahová a csobbanás után besietett mindenki, hogy felmelegedjen. Érdekes volt látni, hogy az embert próbáló csobbanás mekkora boldogságot váltott ki az emberekből, mondhatni gyermekekre jellemző örömmel nyugtázták, hogy képesek voltak rá.

Az is jellemző volt, mennyire összehozza egy ilyen különleges program az idegeneket; voltak, akik itt találkoztak először, de úgy beszélgettek, mintha régóta ismernék egymást. Végül mindenki kapott a szervezőktől egy chiamagos, gyümölcsös pudingot és kedves karácsonyi ajándékot. 

A reszketéssel kísért balatoni, esti csobbanást természetesen légzőgyakorlat és alapos bemelegítés előzte meg.

Forrás: veol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!