Szponzorált tartalom

2022.12.15. 11:34

Porckopás vagy rándulás? A térdsérülések 5 gyakori fajtája és kezelésük

Hirtelen, nyilalló fájdalom? Megmerevedett térdek? Meleg, duzzadt ízület? Ezek mind térdsérülések következményei, amik legtöbbször váratlanul jelentkeznek, és nagyon kellemetlenek. De hogyan enyhíthetjük a fájdalmainkat? Lássuk az alapokat!

Fotó: Andrey Popov

5 gyakori térdsérülés és kezelésük 

Sportsérülések 

Leggyakrabban sportolás közben érheti sérülés a térdeinket, ami miatt általában térdszalagsérülést – ficam, rándulás vagy szakadás – vagy porcszakadást szenvedünk el. A tünetek általában megegyeznek: erős, éles fájdalom és duzzanat jelentkezik. Ilyen esetekben érdemes azonnal orvoshoz fordulni, és kerülni kell a térd terhelését. 

Kezelésként fontos megállapítani a sérülés mértékét. Egy rándulás vagy ficam gyakran pihentetéssel, gyulladáscsökkentő krémek, gyógyszerek használatával és gyógytornával helyrehozható. Súlyosabb sérülés – porcleválás vagy szalagszakadás – esetén azonban elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. Sok esetben a megfelelő működéshez szükséges egy térdprotézis beültetése, hogy a továbbiakban fájdalom- és akadálymentes életet élhessünk. 

 

Ízületi gyulladás (Rheumatoid arthritis) 

Ez egyfajta autoimmun betegség, aminek következtében a szervezetünk immunrendszere támadja meg az ízületeket, és a gyulladás során termelt enzimek elkezdik lebontani a porcokat, szöveteket, valamint a csontokat. Ez a probléma fiatal felnőtt korban a legjellemzőbb, és nagyobb eséllyel alakulhat ki nőknél, de már egészen kisgyermekek is érintettek lehetnek. 

Legtöbbször a kéz ízületein jelentkezik először, ezután támadja meg a nagyobb ízületeket, így a térdet is. Jellemzően fáradtság, lehangoltság, fájdalom és duzzanat jelzi, hogy baj van, de gyakori tünetei lehetnek még az egy óránál hosszabb ideig fennálló reggeli merevség és az ujjak deformáltsága is. A betegség nincs állandóan jelen, időről időre újra megjelenik. 

Sokaknál segítség a nem szteroidalapú gyulladáscsökkentők használata. Azonban akinél ez nem működik, ott bázisterápiát alkalmaznak, amely során szteroidos gyulladáscsökkentőkkel lassítják a betegség terjedését. Mindenképpen fontos a kezelést kiegészíteni gyógytornával, ezzel megelőzhetőek a tartós merevségek. A betegség nem gyógyítható, de folyamatos kezelés mellett teljes életet lehet vele élni

 

Porckopás 

Jellemzően a középkorúakat érinti, de kialakulhat sportolás következtében is. Ilyenkor a porcok elvékonyodnak, és a csontok elkezdik dörzsölni az ízületek szélét. Ezen a területen rengeteg idegvégződés található, így komoly fájdalmat okoznak a mindennapokban. Általában fájdalommal jelentkezik, de gyakran merevséggel is jár, ha nagyobb megterhelés éri. A legtöbb esetben helyi fájdalomcsillapítással és nem szteroidos gyulladáscsökkentőkkel lehet hatékonyan kezelni az érintett területet, de életmódterápiára és gyógytornára minden esetben szükség van. Ha pedig a sérülés nagy területet érint, térdprotézis beültetésére van szükség. 

 

Íngyulladás 

A hátsó combizmaink inakkal kapcsolódnak a térdízülethez, ezeknek a gyulladása komoly fájdalommal jár. Az inak terhelhetősége nagyon nagy, de ha gyakran vannak kitéve túlzott terhelésnek, könnyen begyulladnak. Jellemző tünetei az ízület körüli fájdalom, a csökkent mozgástér, a duzzanat, illetve a kipirosodás. A tünetek általában terhelésre fokozódnak.  

A legfontosabb ilyenkor, hogy a térdet pihentessük, és ne terheljük. Használjunk merevítő sínt, hogy minél inkább tehermentesítsük az ízületet. Kezelésének alapjai a fizioterápia, fájdalomcsillapítók és nem szteroidos gyulladáscsökkentők. A teljes gyógyulás néhány héttől akár több hónapig is terjedhet. 

 

Nyálkatömlő-gyulladás (bursitis) 

Ez tulajdonképpen a térdünk „párnájának” tekinthető nyálkatömlő ízületi hártyájának gyulladása, amely nagyobb igénybevétel, túlterhelés, vagy bakteriális fertőzés hatására alakulhat ki. Jellemző tünetei a helyi érzékenység, fájdalom, duzzanat, bőrpír lehetnek. Hatásos kezeléséhez elengedhetetlen a pihentetés és a gyulladáscsökkentők használata, esetleg jegelés. Fertőzés esetén antibiotikum szedése javasolt. 

 

Kerüljük el a bajt! 

Sportolás előtt minden esetben fordítsunk figyelmet a megfelelő bemelegítésre. Nekünk csak két perccel több nyújtás, de a térdeinknek akár életmentő is lehet. 

Rendszeresen mozogjunk! Nem könnyű kivitelezni a rohanó életvitel mellett, de hetente legalább egyszer végezzünk olyan testmozgást, ami nem okoz túlzott megterhelést számunkra. Ez egy séta is lehet a boltig, de a futás és a jóga is jó választás. Találjunk olyat, amit szívesen végzünk, így könnyebb beépíteni a mindennapjainkba. 

Ha a munkánk során folyamatos terhelésnek van kitéve a testünk egy adott területe, fokozottan figyeljünk a megfelelő pihentetésre és tornáztatásra. Így elkerülhetőek a krónikus gyulladások okozta szövődmények. Ne sajnáljuk magunktól a lazító pillanatokat. Vegyünk egy forró fürdőt és hagyjuk, hogy a testünk ellazuljon. Időnként mindenkinek jár egy kis énidő. 

Sajátítsuk el a helyes testtartást! Nagymértékben terheli az ízületeinket, amikor egész nap görnyedve ülünk, nem tartjuk helyesen a fejünket, vagy kényelmetlen pózokban „lazítunk”. Eleinte kicsit kényelmetlen, de hosszú távon az egész testünk hálás lesz érte. 

Térdünk az egyik legfontosabb ízületünk, ennek ellenére nem is foglalkozunk vele igazán addig, amíg nem kezd el fájni. Előzzük meg a bajt, és mozogjunk egy kicsit minden nap az egészségünkért! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!