Évforduló

2023.01.31. 07:00

A somogyvámosi Krisna-völgyben bárki békére lelhet

Harmincéves az idén a somogyvámosi Krisna-völgy. 1993-ban vásároltak meg a somogyi településen egy földterületet, mely mára az egyik legkedveltebb turisztikai célponttá vált.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

– 1994-ben kezdődtek meg az építkezések, az ország különböző részeiről ideérkező hívők beköltöztek a völgy egyetlen épületébe, egy üres birkaistállóba – mesélt a kezdetekről Gőri István, a Krisna-völgy kommunikációs referense. 1996-ban készült el templomuk, saját művészcsapatuk már harminc éve dolgozik azon, hogy a jelenlegi pompás beltéri és kültéri díszeket minél többen megcsodálhassák. 2023-ban már az ötszázezredik vendéget köszönthetik. 

Krisna-völgy 30 éves holi
Holi, a színek fesztiválja. 
Fotós: Lang R.

A három évtized alatt elkészült az iskola, a tehenészet, a templom előtt található Gauranga tér a háromszáz hektárnyi területen. A 90-es évek végén felépült egy férfi és egy női szerzetesi épület is, ami az itt szolgáló misszionáriusoknak adott menedéket. – Az első iskolának egy kicsiny présház adott otthont, ahol négy tanár mindössze két gyermeket tanított. 2016-ban létrejött a második iskolaépület is, ahol mára már az állam által akkreditált keretek között folyik az oda járó ötven tanuló oktatása. 

Aratófesztivál a Krisna-völgyben
Fotós: Lang Róbert

2007-ben megalakult az Öko-völgy Alapítvány, küldetésük, hogy a Krisna-völgyben felhalmozott tudást megosszák a laikusokkal és a szakemberekkel. Az első fenntarthatósági konferencián hat egyetemmel kötöttek megállapodást, 2010-ben az ENSZ mexikói klímacsúcsára is meghívást kaptak. 
Krisna-völgy hosszú utat tett meg az elmúlt 30 esztendőben, mára Közép-Európa legnagyobb ökofalva lett, ahol az ősi indiai védikus bölcsesség a magyar tájba zárva jelenik meg nagyszüleink hagyományaival összeforrva – emelte ki a kommunikációs referens. 

Nagyon fontos számukra a társadalmi szerepvállalás is. – Egész évben élelmiszercsomagokkal segítjük a helyi és környékbeli családokat, folyamatosan szervezünk ételosztásokat is – emelte ki Gőri István. 

Krisna-völgyi búcsú

Fotós: Lang Róbert

Rengeteg színes programmal készülnek a jubileumi évben is. – Tavasszal újraindulnak a kertészeti workshopok, megnyitjuk a járgányházat is a nagyközönség előtt – tette hozzá. Nyáron az ötszázezredik látogatót köszöntik majd a Krisna-völgyi búcsúban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!