Barangolás

2023.01.29. 19:08

Nagyberekbe és a Fehérvízi lápra invitálják a túrázni vágyókat

K.R.

Február 2-a a Vizes élőhelyek világnapja, ebből az alkalomból túrára invitálja a természet szerelmeseit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. 

Február 4-én, vagyis szombaton lehetőség nyílik a gazdag élővilággal rendelkező Nagyberek és a Fehérvízi láp bebarangolására. A felhívás szerint a túra alkalmával szakember beszél a vizes élőhelyek jelentőségéről, mélyebben megismerhetjük a terület természetvédelmi vonatkozásait, történetét, a néhány éve végzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodáljuk a téli berek fajgazdag madárvilágát.

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsar városában a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméről szóló megállapodást, mely Ramsari Egyezmény néven vált ismerté. Eleinte a vízi madarak tartózkodási helyének védelméről szólt, de később világossá vált, hogy egy faj védelmének érdekében az egész ökológiai rendszert szükséges megóvni. Eddig 172 ország, 2471 nemzetközi jelentőségű vizes területtel csatlakozott az Egyezményhez. Magyarország 1979. augusztus 11-én tette ezt meg, és jelenleg 29 vizes élőhelye tartozik Ramsari Egyezmény védettsége alá.

1997 óta, minden év február másodikán a Ramsari Egyezmény aláírásának évfordulóján tartjuk a Vizes Élőhelyek Világnapját, amelyen ezen területek élővilágának, ökoszisztémájának fontosságára és nélkülözhetetlenségére hívjuk fel a figyelmet. 2023-ban a vizes élőhelyek helyreállításának fontosságát hangsúlyozza ki a nemzetközi szervezet.

 

Információk a túráról

Ár: A programon való részvétel térítésmentes.
Találkozó helye: Balatonfenyves Imremajor után, az egykori Rigóházi majorhoz vezető aszfaltos út vége; GPS: 46.660306, 17.495118
Találkozó ideje: 2023. február 4. (szombat) 9.45 óra, túra kezdete: 10.00 óra
Időtartam: 2,5 óra

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!