Világjárók

2023.01.02. 17:30

Sok somogyi számára az utazások éve volt 2022

Az elmúlt esztendőben Amerikában, a trópusokon és Európa nagyvárosaiban megforduló somogyiakkal beszélgettünk.

T. B.

Fotó: Koszorus Rita

Beutazta a nagyvilágot néhány szerencsés honfitársunk: az Ötvöskónyiból származó Orsós Lajos delfinekkel úszott a világ túlsó felén, a kaposvári Velner Ágnest a szerelem vitte Amerikába, azóta az amerikai menyasszonyok odavannak a fodrásznő hajfonataiért. A Somogy Táncegyüttes tíz napot töltött a franciaországi Dijonban. Egy négytagú csapattal Dániában képviselte hazánkat a kaposvári Deák Réka, aki a Frame Running paraatlétikai sportágban indult speciális futóbiciklijével, amelyet központi idegrendszeri sérülteknek alkottak meg. Réka azóta is kiválóan teljesít a versenyeken. 
Hét kontinens legmagasabb hegycsúcsai szerepelnek Richard Bass hegyhódító listáján. Csupán félezernyi hegymászó teljesítette eddig a kihívást, ennél többen jártak már az űrben. A kaposvári Bognár Róbert már a harmadiknál tart azzal, hogy májusban Ausztráliában megmászta a 2228 méter magas Kosciuszkót. 

Ősszel bemutattunk egy kaposvári fiatalembert, aki hat éve programoz a pálmafák árnyékában. Tóth Péter egy hátizsákkal és egy laptoppal járja a világot, egyik kedvenc munkahelyszíne a tengerpart. Ahová mások nyaralni járnak, ő ott dogozik. Jelenleg Dél-Amerikában utazgat, szeptemberben Hondurasból jelentkezett. 

A kaposvári Gáspár Kinga gimnazistaként egy cserediákprogram keretében Észak-amerikai indiánoknál tölthetett egy évet, akikhez azóta is szívesen visszajár. Áprilisban Krakkóban járt, egy antiszemitizmussal kapcsolatos tanulmányúton. Júliusban Luxemburgban az Európai Unió Bíróságának működését figyelhette meg testközelből. Októberben Belgiumban, egyedüli magyar résztvevőként ismerhette meg a belga igazságszolgáltatás működését. Külön kiemelve a terrorizmus elleni küzdelem nehézségeit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!