Temetné a telet a kolbászember

2023.02.03. 11:32

Ijesztő és menő jelmezeket keresnek a somogyiak farsangra

A farsangi időszakban jelentősen megnő a forgalom a jelmezkölcsönzőkben. Kisebb felbojdulást csapva utánajártunk annak, hogy idén milyen jelmezek a trendik és néhányat fel is próbáltunk a farsang kedvéért.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Van, aki saját maga készíti, más inkább megvásárolja a jelmezeket február elején, farsangi lázban égnek a somogyi gyerekek. Van, ahol még a lovasedzéseket is jelmezben tartják. Kaposváron a jelmezkölcsönző üzletekben és a turkálókban is nagyon keresettek az ijesztő és vicces maskarák. 

Igencsak megnövekedett a forgalom az egyik kaposvári jelmezkölcsönző üzletben a belvárosban az utóbbi napokban. – Kisfiamnak Joker-ruhát kerestem, és sikerült találni is, a lányaim rendőrök lesznek, a legnagyobb fiam cowboynak öltözik, de a másik fiamról egyelőre meg nem mondom mi lesz... – mesélte Lekk Veronika ruhaválogatás közben. 

farsang jelmez ruhapróba
Megnőtt a forgalom ezekben a napokban. 
Fotós: Lang R.

A ruhákat kölcsönzik és vásárolják a farsangi ünnepségre. Neste róka- és farkasjelmez között válogatott szüleivel. Jövő héten lesz óvodában a farsang, arra kerestek maskarát. 

– Január 10-e óta folyamatos az érdeklődés, először a felnőttek jöttek, a gyerekfarsangok jövő héten kezdődnek – mondta el Tóthné Paska Andrea, a Hófehérke Jelmezkölcsönző tulajdonosa. 

A felnőttek szerzetes- és apácamaskarát keresnek, a kislányok Wednesday bőrébe bújnának. A fiúk a rendőr-, tűzoltó-, katona- és Sonic, sündisznó-jelmezt kedvelik.

 – A gyerekjelmez 3500 forint, a felnőtt 4500, és van lehetőség egy nap helyett több napra is kölcsönözni – jegyezte meg az üzletvezető.

 

Batman, Vasember jelmeze kelt el a leggyorsabban az egyik kaposvári turkálóban. Horváth Gyuláné tulajdonos elmondta: már nyáron a nagykereskedésben vásárolt jelmezeket, amelyeket január 9-e óta kínál a vásárlóinak 1500 forinttól 3500 forintig. – Nem csak a felnőtt- és gyermekjelmezt keresik, hanem a kiegészítőket is, mint például öveket, parókákat, fejdíszeket – tette hozzá Horváth Gyuláné. 

farsang jelmez ruhapróba
A népszerű Wednesday tv sorozat főszereplőjének sokan szeretnének beöltözni farsangkor. 
Fotós: Lang R.

Igen kedveltek a pizsama­szerű jelmezek, amelyeket akár a későbbiekben alváshoz is használnak a gyerekek. – Sosem megy ki a divatból az indián-, a rendőrjelmez, a lányok királylányok szeretnének lenni, van olyan férfi vásárlónk, aki évek óta álarcokat gyűjt – mondta el az üzlet tulajdonosa. 

farsang jelmez ruhapróba
A farsangi móka jelmezben sokkal viccesebb. 
Fotós: Lang R.

Maskarába bújtak az egyik kaposvári lovarda oktatói is. Egyikük oroszlánnak öltözött. – Öt éve hagyomány nálunk, hogy a farsangi időszakban az edzéseken jelmezt vesznek fel az edzők és a gyerekek is – mondta el Patakiné Kiss Katalin, a Gyertyános-völgyi lovarda tulajdonosa. Játékos edzéseket szerveznek, és fánk­evő versenyen is rész vesznek a lovasok. 

Farsangi jelmezekben pattantak nyeregbe.
Fotós: Lang R.

– Szeretnénk feleleveníteni a farsangi hagyományokat, azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek és felnőttek is szívesen bújnak maskarába, már hetekkel korábban megkezdődik a jelmezek utáni vadászat – mondta el Patakiné Kiss Katalin. 
Fotók: Lang Róbert


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!