Tudomány és termékenység

2018.07.06. 20:15

8 millió baba született már mesterséges megtermékenyítéssel

Az eljárással közvetlenül a petesejtbe juttatják a kiválasztott egyetlen, jó minőségű hímivarsejtet egy mikrotűvel.

Több mint 8 millióra nőtt a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi – derült ki az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) jelentéséből, amelyet a szervezet Barcelonában megrendezett éves találkozóján ismertettek.

Az Asszisztált Reprodukciós Eljárásokat Monitorozó Nemzetközi Bizottság (ICMART) 1991 és 2014 közötti időszakot felölelő adatai szerint

jelenleg évente több mint kétmillió megtermékenyítési kezelést, más néven ciklust végeznek világszerte, melyekből több mint félmillió újszülött jön a világra

– olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Európában Spanyolország a legaktívabb az asszisztált reprodukciós eljárások (ART) elvégzésében.

Nagy-Britanniában nagyjából 60 ezer kezelést hajtanak végre évente. Az ESHRE vizsgálata a lombikeljárásra (in vitro fertilizáció, IVF), az ICSI (intracitoplazmatikus spermiuminjektálás) módszerre és a petesejt-adományozásra terjedt ki.

Az ESHRE jelentésének főbb megállapításai közé tartozik, hogy

az európai klinikákon továbbra is az ICSI-módszert részesítik előnyben az IVF-fel szemben, ami világszinten is megfigyelhető tendencia.

Az egy megtermékenyítési ciklussal elérhető terhességi arány nagyjából 36 százalék körül állt meg Európában az IVF és az ICSI eljárásoknál egyaránt. A petesejt-adományozással elérhető terhességi arány továbbra is növekszik, jelenleg nagyjából 50 százalékon áll.

Az ikerterhességek aránya még mindig csökken Európában, 2015-ben 14 százalék volt. A mutatók szerint 1997-ben még mindössze

az esetek 11 százalékában, 2015-ben azonban már 38 százalékukban ültettek be egyetlen embriót.

A szakemberek szerint az asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférés továbbra is nagyon egyenlőtlen Európában. Egy tanulmány szerint egymillió lakosonként világszerte nagyjából 1500 elvégzett ciklusra lenne igény évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!