begyulladva

2019.06.02. 11:05

A betegség, ami munkaképtelenséghez vezet

A Bechterew-kór elnevezésű gyulladásos gerincbetegség főként a 40 év alatti férfiakat sújtja, és munkaképtelenséghez vezethet – mondta Mihola Dóra reumatológus szakorvos.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

A betegség első tünete a rendszeres hajnali derékfájdalom, amely idővel mozgáskorlátozottsághoz, légzési nehézségekhez és végül akár munkaképtelenséghez is vezethet.

Kockázati tényező részben egy bizonyos gén, részben pedig egyszerű emésztőrendszeri vagy húgyúti gyulladás, amely átterjed a gerincre

- ismertette a szakember az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A gyulladás csontosodást indít el, a csigolyák között csontos hidak képződhetnek, amelyek idővel megnehezíti a lehajlást, fordulást.

Tüneteit már az ókorban leírták, ismert olyan fáraó, aki feltehetően ebben a betegségben szenvedett.

A betegséget névadója, Pavlov kortársa, a 19-20. század fordulóján élt orosz orvos, Vlagyimir Bechterew azonosította. Gyógyítása részben a gyulladás csökkentésével, részben speciális gyógytornával történik. A Bechterew-kór hozzávetőleg a népesség fél százalékát sújtja – mondta Mihola Dóra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!