családosan a legjobb!

2019.03.23. 16:21

A biciklizés az egész szervezetre jótékony hatással van

Itt a jó idő, pattanjon kerékpárra és irány a természet!

Forrás: Shutterstock

Mint minden mozgás esetében, kerékpározáskor is fontos, hogy ügyeljen az ízületei egészségére. Sokan nem tudják, de ez elsősorban a megfelelő modell kiválasztásán, valamint az ülés, a kormány és a nyereg beállításán, illetve magasságán múlik – olvasható a Mediaworks megyei lapjainak Jól vagyok című mellékletében.

Miben segíthet?

A mindennapokban jelentkező fájdalom hátterében igen gyakran a porckopás áll, ami már egészen fiatal korban elkezdődhet. Ilyenkor az ízületeket párnázó kemény, ugyanakkor rugalmas szövet lebomlik, a sejtek nem képesek a szükséges anyagokat elő-állítani. A sérült felület dörzsölődik, gyulladás alakul ki, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. Bár a porckopás folyamata nem fordítható vissza, odafigyeléssel szerencsére lassítható.

Különösen az alsó végtagot érintő rendellenesség esetén javasolt a kerékpározás.

Ez a dinamikus mozgás-forma ugyanis úgy biztosít lehetőséget a mindennapi testmozgásra, hogy közben nem terheli az alsó végtagi ízületeket.

Izommunka

A mozgás során az egész test aktívan dolgozik, a biciklizés folyamatos egyensúlyozást kíván, és számos izom összehangolt működését igényli. A hátizmok végig egyenes helyzetben tartják a gerincet, továbbá pozicionálják a medencét. A hasizmok a hátizmokkal összhangban biztosítják a medence és a gerinc stabilitását.

Nem árt tudni, hogy a tekerés közben jelentkező hátfájás oka gyakran nem más, mint a hasizom gyengesége!

A vállizmok a megtámasztásban játszanak komoly szerepet, továbbá csökkentik a háti gerincszakaszra és a tenyerekre nehezedő nyomást. Kerékpározáskor kiemelten fontos a vállizmok működése, mivel a kéz hosszú távon mindössze a test teljes terhelésének maximum 20%-át képes elviselni.

Családi bringatúrák

Tavasszal az egyik legjobb program, ha biciklitúrára indulunk a gyerekekkel. Persze ennek előfeltétele, hogy a lurkók tisztában legyenek az alapvető közlekedési szabályokkal és biztonsági követelményekkel.

A legjobb, ha forgalmasabb helyeken a gyerekek sorban a szülők között kerekeznek.

A bukósisak, a térd- és csuklóvédő mindenképpen szükséges. Rövid távval kezdjünk, és csak megfelelő gyakorlattal vágjunk neki egy hosszabb útnak. Mindig a kijelölt kerékpárútvonalat kövessük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!