összefüggést találtak

2019.03.27. 18:27

A cukorbetegség kezelése a demenciát is távol tarthatja

Több okból sem szabad elhanyagolni a betegség kezelését.

Forrás: Shutterstock

A szakemberek cukorbeteg, prediabétesz állapotú és normális vércukor szintű embereket vizsgálva kiderítették, hogy a kezeletlen cukorbetegség esetén a Alzheimer-kór tünetei 1,6-szer gyorsabban fejlődhetnek ki a diabéteszben nem szenvedőknél – állapították meg új tanulmányukban a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) kutatói. Ezt azt jelenti, hogy távol tarthatják az Alzheimer-kórt azok a betegek, akiknek kezelik a cukorbetegségét – tették hozzá.

„Eredményeink hangsúlyozzák a cukorbetegség és más anyagcsere-betegség korai felfedezésének fontosságát” – közölte Daniel A. Nation, az USC pszichológusa. „A cukorbetegek körében a gyógyszerezés egyértelmű összefüggésben áll azzal, hogy milyen gyors ütemben fejlődnek ki az Alzheimer-kór és a demencia, a szellemi elbutulás tünetei” – tette hozzá.

Hogyan vizsgálták?

A kutatók mintegy 1300 55 éves vagy idősebb ember esetében az úgynevezett tau-patológiát hasonlították össze, azt az agyban lassan szétterjedő fehérjegubancok összességét, amelyek egyértelműen az Alzheimer-kór jelei. A vizsgáltak közül 54 volt nem kezelt 2-es típusú cukorbeteg, 67 kezelésben részesülő cukorbeteg. A vizsgált alanyok közül 530-nak volt normális a vércukor szintje, és 250-en voltak a cukorbetegség előszobájában. A különféle cukorbetegeknél vizsgálták és összehasonlították az agyi és gerincfolyadék diagnosztikájának eredményeit, amelyek az amiloid plakkok és a fehérjegubancok tüneteit jelzik.

„Lehetséges, hogy a cukorbetegség kezeléséhez alkalmazott gyógyszerek hatással vannak az agyi leépülés előrehaladásának lassítására. Az azonban egyelőre nem világos, miként lassítják, vagy akadályozzák meg azt, ez az amit a jövőben kutatni kell – magyarázta Nation.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!