tudatosabb életmód

2019.02.06. 12:40

A daganatos betegségek harmada megelőzhető

Az egészséges táplálkozás és a mozgás mellett fontos az is, hogy mindenki figyeljen a testére és járjon el rákszűrésekre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: dotshock

Helyes életmóddal megelőzhető a daganatos megbetegedések harmada – közölte a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán a rákellenes világnap alkalmából.

Rozványi Balázs a hétfőn tartott világnaphoz kapcsolódóan azt mondta, az egészséges táplálkozás, a mozgás és a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

Fontos továbbá, hogy mindenki járjon szűrésekre, figyeljen oda a testére, és változás esetén – például anyajegy megnagyobbodása, nagymértékű fogyás, huzamos ideig tartó köhögés – vizsgáltassa ki magát – hangsúlyozta.

Hozzátette, a daganatos betegségek gyógyítása annál eredményesebb, minél hamarabb megkezdik.

Az elnök arról is beszélt, hogy 2040-re körülbelül tízszázalékos csökkenés várható a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. Ez szerinte az egészségtudatosabb életmódnak és a jobb gyógyítási feltételeknek lesz köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!