covid-19

2021.06.15. 18:00

A delta vírusvariáns lehet hamarosan a legelterjedtebb az Egyesült Államokban is

Jelenleg az új fertőzöttek 10 százalékát támadta meg, ám kéthetente megkétszereződik az arányszám.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Amerikai szakértők attól tartanak, hogy hamarosan a delta nevű, indiai eredetű variáns lehet a legelterjedtebb – Nagy-Britanniához hasonlóan – az Egyesült Államokban is a koronavírus változatai közül, és ősszel újabb járványhullámot okozhat – adta hírül hétfőn az AP amerikai hírügynökség.

„Jelenleg az új fertőzöttek 10 százalékát támadta meg a delta variáns, ám kéthetente megkétszereződik az arányszám” – figyelmeztetett a hét végén Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi megbízottja a CBS amerikai médiumnak adott interjúban.

A delta a világnak már legalább 60 országában bizonyítottan jelen van, Nagy-Britanniában dominánssá vált, az új fertőzések 60 százalékát okozza.

A The Lancet című tekintélyes orvosi szaklapban hétfőn megjelent skót tanulmány szerint kétszer többen szorulnak kórházi kezelésre a delta, mint az alfa (Angliából indult) vírusvariáns fertőzöttjei közül, azaz súlyosabb panaszokat, tüneteket okoz az indiai eredetű változat.

A brit kormányfő, Boris Johnson hétfőn közölte, hogy a tervezett jövő hétfőhöz képest négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta a brit kormány a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások teljes körű feloldását a delta vírusvariáns terjedése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!