természetes orvosság

2020.04.19. 17:28

A gyermekláncfű az egyik legsokoldalúbb gyógynövény

Szinte a növény összes része felhasználható a legkülönbözőbb problémák kezelésére.

Forrás: Shutterstock

Fotó: alexkich

A gyermekláncfű vagy pitypang a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövény – írja a Bors. Tavasszal, amikor virágja még csak bimbó, a gyökerében és a levelében van a legtöbb hatóanyag. Amikor sárga virágjai kinyílnak, a szár fogyasztása ajánlott, akár önmagában is. Íze nagyon keserű, de ez kell a jó epeműködéshez.

Gyógyhatásai: gyulladáscsökkentő, növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést, enyhe víz- és hashajtó. Epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatású. Csökkenti a vérzsírt, a koleszterint, serkenti a hasnyálmirigy működését és segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet. Menstruációt megelőző tünetek, fogyás, magas vérnyomás, gombafertőzés ellen is hatásos. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásként használhatjuk.

Külsőleg: tejnedve jó a szeplők halványítására, ráncta­lanításra.

Gyógytea: egy teáskanál szárított pitypanggyökér és levél keverékét adjuk egy csésze vízhez. Forraljuk pár percig, majd lefedve hagyjuk állni tíz percig. Szűrjük le, lehetőleg édesítés nélkül fogyasszuk. A gyermekláncfüvet keverhetjük májerősítő gyógynövényekkel, máriatövissel, fekete retekkel, vérehulló fecskefűvel.

Felhasználása: virágzás előtti fiatal leveleiből (béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor van benne) salátát vagy főzeléket készíthetünk. Gyökerét fogyaszthatjuk nyersen, vajon párolva, vagy gyors szárítással (55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!