Bükki füvesember

2018.09.07. 13:01

A gyógynövények hatásosak, de nem mindegy, honnan valók

Szabó György, vagyis a bükki füvesember több évtizede segíti azokat az embereket, akik nyitottak a kiegészítő gyógymódok iránt.

Budapest, 2012. szeptember 24. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a Család-barát magazin címû mûsorban, az MTVA Kunigunda utcai 3-as stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Az Echo TV Klinika című műsorának stábja meglátogatta Szabó Györgyöt, vagyis Gyuri bácsit, a bükki füvesembert. A Bükkszentkereszten élő, sokat tapasztalt növényszakértő teltházas gyógynövénytúrákat tart, és hasznos tanácsokkal látja el a hozzá fordulókat – akik egyre többen vannak.

Az idén 99. életévét betöltő füvesember azt mondja: lényeges, hogy az adott gyógynövények honnan származnak, milyen természeti adottságokkal rendelkező környezetben gyűjtik azokat.

Az elegendő napfény és nedvesség mellett elengedhetetlen a tiszta levegő is

– teszi hozzá, rámutatva, hogy egy nagyvárosi lakás erkélyén kialakított pici gyógynövénykert növényeinek minősége sosem lesz olyan, mint a hegyek erdőiben gyűjtött növényeké.

Gyuri bácsi a gyógynövények feldolgozásának menetébe is beavatta a Klinika stábját. Megmutatta azt is, hogyan kell szakszerűen elkészíteni egy teát: annyi füvet kell bele tenni, „amit három ujja fel tudunk szedni”, majd 15 percet áznia kell a teának.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy manapság egyre többen érdeklődnek az alternatív gyógymódok iránt, Gyuri bácsi egy 2011-es felmérés adataival válaszolt. Felidézte, hogy az EU és a WHO közös vizsgálatából kiderült: az EU országaiban járványszerűen terjed öt olyan betegség, ami egyébként nem fertőző: a szív- és érrendszerri megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a túlsúly, a rák, illetve a COPD (tüdőbetegség). Az orvosok hiába keresik a gyógymódot például a daganatos megbetegedésekre, az emberek sokkal nagyobb arányban fordulnak a természetes gyógymódok felé, mint korábban.

„1960-ban Magyarországon 1700 ember halt meg rákban. 2011-ben pedig 30000”

– ismerteti a megrázó adatokat a füvesember, aki hozzátette: mindenkinek azt mondja, hogy az általa javasolt természetes gyógykezeléseket mindig az orvosi előírások betartása mellett, a hagyományos orvoslás kezeléseivel párhuzamosan alkalmazza.

A teljes műsor:

Borítókép: Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a Család-barát magazin című műsorban, az MTVA Kunigunda utcai 3-as stúdiójában

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!