ne hanyagoljuk el!

2018.08.23. 17:58

A kerti tó is meghálálja, ha figyelünk rá

Egy karbantartott tavacska nemcsak a szemnek kedves, de az idegeket is megnyugtatja.

Már egy kicsiny tavacska is a nyugalom és a béke oázisát jelenti a kertben. Partja a legjobb hely a kikapcsolódásra, meditálásra: alig fodrozódó felszíne csodásan visszatükrözi az eget és a lombokat; medrében és körülötte a tündérrózsától kezdve a nádakon, sásokon át a fűfélékig változatos növényfajok pompáznak, melyeknek a szemlélése ellazít, és közelebb visz a természethez.

A kövek közül, egy széles szájú korsóból vagy egy új szerepet betöltő régi nyomókútból kis zuhatagként aláömlő víz nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem a fület is kényezteti halk csobogásával – amellett, hogy elevenebbé teszi a környezetet. Egy csempékkel díszített, mór stílusú belső udvarban hűvös érzetet kelt a fali vízköpőből kőtálba csordogáló vízsugár, egy tágas modern kertben pedig a testi-lelki felüdülést szolgálja az egyedi tervezésű, úszásra alkalmas fürdőmedence, de az egyszerűbb, könnyebben megvalósítható dísztó is páratlan látványt nyújt. Ha kedvet kapott egy kerti tóhoz, számtalan lehetőség közül választhat.

Tudnivalók

Minél nagyobb egy szakszerűen kialakított és beültetett kerti tó, annál könnyebb a fenntartása. A kisméretű tavak fokozott törődést igényelnek, de ez sem jelent túl sok munkát.

Egész évben folyamatosan tartsuk szemmel a vízi kertünket, és halogatás nélkül végezzük el az éppen szükséges teendőket.

Tavasztól őszig távolítsuk el az elhalt növényi részeket, a tóba hullott leveleket és egyéb szerves anyagokat, tegyünk ellenintézkedéseket kártevők észlelésekor, algásodás esetén pedig azonnal gondoskodjunk a kiváltó okok (például elszaporodott halállomány, túletetés, szúrónövényzet és/vagy árnyékolás hiánya) megszüntetéséről.

Sikeresen közbeavatkozhatunk a természetes öntisztulási folyamatok lelassulásakor is. Az oxigénbevitelhez nélkülözhetetlen vízcserélődést elősegítjük vízforgatóval, tavi szökőkúttal vagy egy kisebb csobogóval.

Úszó virágoskert

A kerti tó felszínén szőnyegként elterülő tündérrózsa gyakran kellemes illatú virágai védett, napos fekvésnél, állóvízben érvényesülnek a legjobban. A legtöbb fajta a mély részekre való, de a törpe változatok sekély vízzel is beérik. Tipp: asztali dekorációhoz használjon a tündérrózsához a megtévesztésig hasonlító dáliát!

Tópart a teraszon

Fesse kékre az erkélykorlátot és a dézsákat, amelyek köré faburkolatot is készíthet. A legnagyobb edénybe telepítsen törpe tündérrózsát, a többibe ültessen vöröseslila virágú réti füzényt, gyékényt, sást, zebrafüvet vagy kaméleonlevelet, és tartsa nyirkosan a földjüket. A hatást varsával, kagylókkal, kerámia-halakkal fokozhatja.

Megnyugtató csobogás

Kis alapterületet, minimális fenntartást igényel, ráadásul a feng shui által a jóléttel társított víz elemet is a pihenőhely mellé varázsol-ja egy csobogó. A letisztult forma bármilyen kertstílushoz illik, LED-es fényekkel kiegészítve pedig esti látványosságnak sem utolsó.

Borítókép: Shutterstock / serhii.suravikin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!