felvilágosítás kellene

2019.10.05. 14:57

A kórházakban kezelt páciensek kétharmada túléli az ebolát

A jó statisztika ellenére azért halnak meg mégis sokan, mert bizalmatlanság miatt nem viszik kórházba a betegeket a hozzátartozók.

Forrás: AFP

Fotó: Augustin WAMENYA

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ebolás betegeket kezelő egészségügyi központokba szállított 1555 páciensből ezren meggyógyultak. Ugyanakkor a tavaly óta áldozatait szedő ebolában eddig a legfrissebb adatok szerint 3198 ember betegedett meg és 2137-en haltak meg. Sok fertőzöttet ugyanis a hozzátartozóik nem visznek el a klinikákba, részben az út nagyon hosszú és veszélyes, tekintettel arra, hogy az ország keleti felét különböző fegyveres csoportok tartják rettegésben, amelyek a járvány feltartóztatását célzó erőfeszítéseket is hátráltatják. Emellett az emberek gyanakvóak az orvosi személyzettel szemben, így a megfelelő egészségügyi intézmények helyett az emberek így a hagyományos gyógymódokat alkalmazó „gyógyítókhoz” fordulnak, ami csak segíti a fertőzés terjedését.

„Erősebben kell azon dolgoznunk, hogy bizalmat építsünk és terjesszük az üzenetet: Lehetséges túlélni az ebolát, és mi azért vagyunk itt, hogy ez így történjen” – jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO afrikai részlegének vezetője.

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2013-2016-ban Nyugat-Afrikában, a mostanit pedig, amely tavaly augusztusban tört ki Kongó keleti felében, már a második legpusztítóbb ebolajárványnak tartják. A WHO szerint a 2013-2016-os járvány idején a klinikákban kezelt pácienseknél a halálozási arány még 50 százalékos volt, míg a mostaninál 34 százalékos.

A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!