böjt

2020.04.07. 09:42

A koronavírus idején is tartják magukat a hagyományhoz Székelyföldön

Nehéz időkben, mindig kellenek a jó példák, nincs ez máshogy most sem.

A Kis-Homoród menti székely falut, Lövétét a katolicizmus bástyájaként is emlegetik a helytörténeti krónikák, hiszen a településtől délre már unitárius falvak találhatók. Lövétén gondosan ápolják a liturgikus hagyományokat, így a hamvazószerdát követő 40 napos böjti időszak ma is a lelki elcsendesedés és elmélyülés ideje – látható a Kárpát-medence legutóbbi adásában.

A koronavírus-járvány most még inkább teret ad arra, hogy az emberek gyakrabban forduljanak az ősi hagyományok felé, ételeik elkészítésekor használják a jól bevált, régi praktikákat. Számos nagyböjti szokás maradt fenn Lövétén, ezek közül mutattak be párat.

Böjtös ételnek számított a hagymatokány egyszerűen elkészítve puliszkával, a puliszka ugye sok minden mellé jó volt. A hagyma tokány mellé komolyabb ételnek számított úgymond – mondta a műsorban Fazakas Ágnes, a lövétei tájház vezetője.

A legtöbb háztartásban minden böjti időszakban fontos szempont volt, hogy felhasználják azokat a zöldség-gyümölcs tartalékokat, amelyek már könnyen tönkremehetnek, ez most a karantén idején is hasznos.

György Margit egy másik hagyományos ételt mutatott be, a főtt törökbúzát, ahogy mi ismerhetjük, kukoricát.

Az egyszerűnek tűnő finom fogás elkészítése rendkívül időigényes, több órás előkészítéssel jár. A kukoricaszemeket bükkfa hamuval főzik fel, helyenként vesszőkosárban is átdörzsölik, majd háromszor-négyszer tisztálják, egészen addig, amíg a fekete csira-szemek el nem tűntek belőle. A végeredmény: puha kukoricaszemekkel dúsított leves, ami cukorral ízesítve, finom egytálétel.

Az öltözködési hagyományokról András Mónika, lövétei tanítónő beszélt. Elmondta, hogy általános szabály volt, hogy a böjti viseletben pirosat nem hordtak. A nők sem, akik amúgy hordtak pirosat táncba, bálba járni akár. Az idősebbek akkor is sötétet mondhatni feketébe vagy esetleg kékbe bújtak.

Nagypénteken viszont mindenkinek illet feketébe öltözni. Nagy munkát se végeztek, mert a nagypéntek az nagy ünnep volt, a takarítást is a nagyhét első felében elvégezték.

Lövéten ma is számos családban őrzik a régi szokásokat, így minden bizonnyal tovább bővíthető az a bizonyos ősi receptes füzet. A helyiek azt mondják, már sokszor próbára tette őket a történelem, de erős hittel mindig megmaradtak. Hiszik a feltámadást és azt, hogy a jelenlegi krízis is véget ér és a térségben még sokáig megmaradnak a böjti hagyományok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!