hagyományőrzés

2019.06.12. 19:19

A középkor hangulatát idézi meg a Füleki Várjátékok

A különleges fesztivált kézműves vásár kíséri, ahol a történelmi mesterségek bemutatására koncentrálnak.

Fülek, 2017. június 18. Hagyományõrzõk bemutatója a XVIII. Füleki történelmi várjátékokon a felvidéki Fülek várában 2017. június 17-én. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Szombaton és vasárnap huszadik alkalommal rendezik meg a Füleki Várjátékokat a felvidéki városban, ahol átadják az egykori várkápolna harangját is – tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum.

Mint írják, a várjátékok különleges nyitóeseménye lesz az egykori füleki várkápolna harangjának átadása. A harangot Slíz Róbert harangöntő készíti el pénteken, az öntőformát a szombati rendezvényen nyitják fel, majd a harang a letisztítást követően az egykori várkápolna helyére kerül.

A középkori erődítményben szombaton fegyver- és harcmodor-bemutatókat, verbuválást, solymászbemutatót, párbajokat és történelmi táncokat láthatnak az ideérkezők, de középkori zene, ételkóstoló is színesíti a rendezvényt. A legkisebbeket óriásbábos előadás, gyermekcsata és mutatványosok is szórakoztatják.

A rendezvényt kézműves vásár kíséri, a várjátékok szervezői idén a történelmi mesterségek bemutatására fókuszálnak.

Vasárnap zajlik a Füleki Farkasok szervezésében a XIII. Nemzetközi Történelmi Íjászverseny a „Nógrád Íjásza” címért és a „Füleki Vár Védője” rangért. A versenyben különböző kategóriákban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők.

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!