klímaváltozás

2020.12.15. 10:58

A második legmelegebb novemberen vagyunk túl 1880 óta

A szárazföld és az óceánok felszín fölött mért kombinált globális átlaghőmérséklet 2020 novemberében 0,97 Celsius fokkal haladta meg a 20. század 12,9 Celsius fokos átlagát.

Forrás: Shutterstock

Az idei volt a második legmelegebb november a Földön a mérések dokumentálása, 1880 óta – közölte hétfőn az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A rekordot 2015 novemberében mérték, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,01 Celsius fokkal volt magasabb a 20. századi átlagál.

A tíz legmelegebb novembert 2004 óta mérték, az öt legmelegebb novembert pedig 2013 óta jegyezték fel.

Az idei november egyúttal a 44. az egymást követő novemberek és a 431. az egymást követő hónapok sorában, amelyeknek hőmérséklete – legalábbis nominálisan – meghaladta a 20. századi átlagot.

A NOAA jelentése szerint rekordmeleg novemberi hőmérsékleteket észleltek minden kontinens egyes részein és minden nagy óceán egyes térségeiben. A legkiugróbb adatok Alaszka nyugati és északi részéről, Észak-Európából, Észak-Ázsiából, Ausztráliából, Dél-Amerika egyes területeiről, a Csendes-óceán északi részéről, a Bering-tengerről és az Antarktisz egyes nyugati területeiről érkeztek.

A hivatal jelentése szerint az Antarktisz egyes nyugati területein a hőmérséklet legalább 3 Celsius fokkal haladta meg az átlagot novemberben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!