tudomány

2020.02.22. 14:12

A műanyagmentes sem feltétlenül biztonságos?

A műanyagok biszfenol-A (BPA) adalékanyagának helyettesítésére használt biszfenol-S is káros lehet az emberi egészségre, bejuthat a méhlepényen át a magzatba egy új amerikai kutatás szerint.

Forrás: Shutterstock

A biszfenol-A a műanyaggyártásban használt adalékanyag.

Tudósok évtizedeken át kutatták a hatását egérmodelleken, eredményeik szerint az anyag szerepet játszik a vemhességek korai megszakadásában, a méhlepény betegségeiben és több születés utáni problémában.

Ahogy az eredmények széles körben ismertté váltak, a gyártók a műanyag palackok és edények előállításához új anyagokat kezdtek használni, termékeiket ezután BPA-mentesként címkézték.

A Missouri Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint azonban a helyettesítésként használt biszfenol-S (BPS) használata sem biztonságos.

A Cheryl Rosenfeld vezette kutatás, melyet az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertettek, a BPS hatásait vizsgálta az egerek méhlepényére. A medicalxpress.com-nak elmondta, hogy a méhlepény az „adattára” mindazoknak az anyagoknak, amelyeknek a magzat ki van téve.

A szintetikus anyagok, mint a BPS is, behatolhatnak a méhlepénybe, tehát ami az anya vérébe kerül, az könnyen eljut a magzathoz is. Az egérmodell a legjobb arra a célra, hogy az emberi várandósság alatti hatásokat szimuláljuk, mivel az egér és az ember méhlepényének szerkezete hasonló – magyarázta.

A méhlepény a magzati agyfejlődés elsődleges szerotoninforrása mind az egérnél, mind az embernél. Ugyan a szerotonint általában a boldogságérzettel hozzák összefüggésbe, ez az anyag befolyásolhatja az ember érzelmein kívül az alvását, az étkezését és az emésztését is.

Ezek az anyagok csökkenthetik a méhlepény szerotonintermelését, ez pedig károsíthatja a magzat agyfejlődését, ezért a BPA-nak vagy a BPS-nek való kitettség magzati korban hosszú távú egészségi következményekkel járhat – mondta Rosenfeld.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!