hangulatjavító

2019.02.14. 17:55

A téli lehangoltságon segíthetnek a gyógyteák

A fényhiány hatására felborul szervezetünk biológiai egyensúlya, de szerencsére számos gyógynövény segíthet abban, hogy a hideg, borús napokon is javuljon a kedélyállapotunk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Antonio Guillem

Lassan véget érnek a téli hónapok, de még mindig sokunk életét keseríti meg a téli depresszió és az indokolatlan hangulatingadozás. A fényhiány hatására felborul szervezetünk biológiai egyensúlya, levertnek, fáradtnak érezzük magunkat. Talán az alvászavar, az álmatlanság vagy túlzott aluszékonyság, a lehangoltság, a kedvetlenség, a szorongás, a koncentrálási problémák és az evészavarok okozzák a legtöbb kényelmetlenséget – írja összeállításában a borsonline.hu.

Szerencsére számos gyógynövény segíthet abban, hogy a hideg, borús napokon is javuljon a kedélyállapotunk. A teázás szertartása önmagában is hangulatjavító. Egy csésze forró gyógytea testünket, lelkünket nyugtatja.

Az illatos levelű citromfű fűszerként és gyógynövényként egyaránt ismert. Idegerősítő és nyugtató hatású. Alvási problémákra este lefekvés előtt tanácsos egy csésze langyos, mézzel ízesített teát meginni. Szívidegeinket, agyunkat, idegrendszerünket erősíti.

Depresszió ellen az egyik legkiválóbb gyógynövény a napsárga virágú orbáncfű. Kedélyjavító, szorongás oldására is jó, enyhe és közepes erősségű panaszok esetén. Kapszulában és tea formájában egyaránt használható. Teáját – amit forrázással készítünk – napi egy csészével javasolt inni, az esti órákban, kúraszerűen, hat hétig folyamatosan, majd hat hét szünetet kell tartani.

Macskagyökértea készítése: minden gyökérből készült teát forralni kell! Tegyünk 2 teáskanál szárított, összeaprított macskagyökeret egy lábosba, egy csésze forrásban lévő vízzel alacsony lángon forraljuk 3–5 percig, majd 10 percig hagyjuk állni és utána szűrjük le. Mézzel ízesítsük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!