Éleslátóak

2018.05.30. 17:02

Aki szemüveges, az okosabb a többieknél?

Az intelligens emberek nem azért viselik az ókulárét, mert több időt töltenek olvasással.

Sokunknak feltűnhetett, hogy a kiemelkedően intelligens emberek gyakran szemüveget viselnek – Bill Gates, Stephen Hawking, Tina Fey, hogy csak néhányat említsünk közülük. De vajon tényleg van-e összefüggés a két dolog között?

Egyszerű feltételezni, hogy az okos emberek azért viselnek szemüveget, mert több időt töltenek olvasással, ami terheli a szemet. Valójában azonban genetikai kapcsolat van a kognitív képességek és a szemüveg viselése között – legalábbis egy Nature Communications-ben közzétett új tanulmány szerint.

Az IFL Science beszámol arról, hogy egy nemzetközi tudóscsoport az Edinburghi Egyetem munkatársainak vezetésével a gének és a kognitív funkciók közötti kölcsönhatást vizsgálta több mint 300.480 ember esetében. Arra voltak kíváncsiak, van-e átfedés a jó egészségért felelős gének illetve a magas intelligenciával összefüggő gének között.

A kutatók 148 a kognitív funkciókhoz kapcsolódó, köztük 58 először azonosított génrégiót vizsgáltak meg.

A csapat genetikai összefüggést fedezett fel az általános kognitív funkciók és az egészségi problémák között. Nevezetesen: felfedezték az intelligencia és a rövidlátás, valamint a szemüveg vagy kontaktlencsék viselésére szorulás közti kapcsolatot. Furcsa módon negatív összefüggést találtak az intelligencia és a távollátás között.

Ezenkívül negatív korrelációt találtak a kognitív funkció, valamint az keringési bajok között, mint például a szívroham és az angina, illetve a tüdőrák és a magas vérnyomás között. Azt is megállapították, hogy azok, akiknek jobbak a kognitív funkcióik, azok körében kisebb a valószínűsége a depresszióra való hajlamnak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek pusztán egyszerű korrelációk, tehát a jobb kognitív funkciók nem feltétlenül jelentik azt, hogy az adott személynél alacsony a szívbetegség kockázata. Hogy pontosan miért állnak fenn ezek az összefüggések, az még mindig nem tisztázott.

Az, hogy a tanulmány a genetikai átfedésekre összpontosított, azt sugallja, hogy az öröklött génállomány alapján az intelligenciánk és más egyéb faktoraink között is állhat fenn közvetlen biológiai kapcsolat. Az intelligencia gyakran jár kéz a kézben a jobb egészségügyi állapottal, mivel az okos emberek általában magasabban képzettek és jobb munkát végeznek, így nagyobb a valószínűsége, hogy van pénzük az egészséges életmódra és táplálkozásra, illetve egészségügyi ellátásra. Bár ez egy nyilvánvaló összefüggés, a frissen felfedezett genetikai korrelációk a természetes/öröklött és tanult/elsajátított jegyek közti örök vitában a természet általi meghatározottságot erősítik egy újabb érvvel.

„Ez a tanulmány a kognitív funkciók eddigi legátfogóbb genetikai vizsgálata volt, és számos genetikai különbséget azonosított, amelyek erős hatást gyakorolnak a gondolkodási képességek örökölhetőségére” – nyilatkozta Dr. Gail Davis, a Edinburghi Egyetem munkatársa.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pexels.com

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!