Vakáció

2017.08.07. 16:16

Andalúzia, az örök napsütés hazája

Aki szereti a forróságot, annak Andalúzia ideális nyaralóhely, de a csodás táj tavasszal is rabul ejti az utazók szívét. Ez ugyanis Európa legdélebbi csücske, melyet csupán a 14 km széles Gibraltári-szoros választ el Afrikától.

Homokos strandok, történelmi titkok

A nyolc tartományból álló Andalúzia legnépszerűbb és a turisták által legkedveltebb városai Malaga, Granada és Sevilla. Ez a térség dicsekedhet a legnépszerűbb spanyol tengerpartokkal, így nem csoda, ha homokos partjait a főszezonban ellepik a pihenni vágyók. A legismertebb partszakasz a Málaga tartományban fekvő Costa del Sol, azaz a Napospart.

Granada a tartomány kulturális és gazdasági központja. A Darro folyó partján elterülő város három dombra épült, közel a legszebb spanyol hegyhez, a Sierra Nevadához. A város egyébként egyetemi központ is, itt áll az ország harmadik legnagyobb egyeteme, amit még V. Károly alapított 1531-ben.

Sevilla az örök napsütés vidéke, egész Spanyolországban itt a legmelegebb az idő. Gazdag történelmének köszönhetően nem csak a strandolni vágyók keresik fel a várost. Kihagyhatatlan látnivaló a katedrális, az Alcázar palota, a világ egyik legnagyobb székesegyháza a híres harangtoronnyal, a giraldával.

A tradíciók hazája

Andalúziában nagyon fontosak a hagyományok. A helyiek egyik legnagyobb büszkesége a flamenco. A tüzes és igen nehezen megtanulható tánc, melyet az andalúziai cigányok terjesztettek el itt, később pedig az egész világot meghódította. A spanyolok szerint a flamenco lépéseit azért olyan nehéz megtanulni, mert mozdulatai tele vannak mély és igaz érzésekkel. Nevét egyébként jellegzetes kézmozdulata miatt a flamingókról kapta.

A tánchoz hozzátartozik a kasztanyetta is: a hangszer két azonos méretű, zsinórral összekötött lapocskából áll, ezek összekoccintása adja a hangot.

A vehemens spanyol életérzéshez hozzátartoznak a bikaviadalok is, melyek általában március közepén, a Las Fallas nevű ünnep alkalmából kezdődnek. Bár a torreádorok előadásai még mindig 3000 emberéletet követelnek évente, ez a turistákat és a helyieket egy csöppet sem zavarja. Andalúziában ugyanis a bikaviadal „nemzeti sportnak” számít...

Gasztronómia

A spanyolok csak egy valamit szeretnek jobban a pihenésnél és a lubickolásnál: enni. A tenger közelsége miatt az éttermek étlapjáról nem hiányozhatnak a tenger gyümölcsei, de a helyiek nagyon szeretik a zöldségeket, a pácolt húsokat – no és a tapast is. Ezek az apró, sonkával, olívabogyóval, sajttal, kolbásszal, csirkével töltött falatkák a spanyol éttermek és bárok jellegzetességei: beszélgetés közben csipegetik, és finom bort isznak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!