horgászat

2021.01.29. 10:00

Annyian horgásztak feketén tavaly, hogy rekordot döntöttek a halőrök

A járványhelyzet kihat a balatoni horgászatra is, sokan csekély ismeretekkel, engedély nélkül kezdtek el pecázni, a halőrök intézkedései emiatt tavaly rekordokat döntöttek – számolt be Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) horgászati igazgatója.

Balatonfenyves, 2020. május 9. Horgászok és kirándulók a balatonfenyvesi strandon az újranyitás napján, 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt a strandot április 10-én zárták le. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Elmondta, tavaly a korlátozások hatására különösen népszerűvé vált a horgászás, soha nem látott számban jelentek meg a pecások a Balatonnál.

A szabályszegések miatt a társaság 17 halőre 815 közigazgatási, vagy rendőrségi feljelentést tett.

A feljelentések száma már 2019-ben is nőtt, tavaly pedig már több mint háromszorosa volt 2017-hez és 2018-hoz képest. A 17 rendőrségi ügy többsége illegális hálós halászat, gereblyézés miatt született. Tetten értek orvhalászaton kifejezetten jól szituált embereket is – mondta a horgászati igazgató.

Összegzése szerint

2020-ban 17,6 millió forintnyi halvédelmi bírságot szabtak ki, ami több mint duplája az előző, és négyszerese az azt megelőző évinek.

A legmagasabb, orvhalászatért kiszabott bírság tavaly 235 ezer forint volt.

A bírságokból a BHN nem részesül, ez állami bevétel, aminek jelentős része azonban horgászati célokat szolgálhat.

A szabályszegésről szólva elmondta, a leggyakoribb a megfelelő engedély nélküli horgászat, ezt 323 esetben tapasztalták. Ezt követte a megengedettnél több horgászfelszerelés, a fogási napló hibái, a nem megengedett méretű, vagy mennyiségű hal fogása.

A legtöbb intézkedésre a tihanyi partszakaszon volt szükség, amit Siófok, majd Balatonkenese követett.

A legtöbb szabályszegő Pest megyéből érkezett, 34 volt külföldi.

Kirívó szabályszegések miatt egyesektől akár 5 évre is meg lehet tagadni a területi jegy kiadását. Tavaly, december elejéig 89 esetben történt ez meg a Balatonnál. Az egyikben 23 süllő kifogása miatt szabtak ki 178 900 forint bírságot, és tiltották el a horgászt 21 hónapra állami jegy, illetve 5 évre balatoni területi jegy megvételének lehetőségétől – idézte fel Havranek Mihály.

Borítókép: horgászok és kirándulók a balatonfenyvesi strandon az újranyitás napján, 2020. május 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!