54 ezer/kiló

2019.08.04. 15:00

Árverésen versengenek a frissen kifogott bálnahúsért a japánok

A szigetország a nemzetközi tiltakozás ellenére nemrég újra megkezdte a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Minke whale meats are displayed for a sale at a fish corner of a department store in Kita Ward, Osaka Prefecture on July 8, 2019. Japanese government withdrew from Internation Whale Commitee (IWC) at the end of June, and has started a commercial whaling since July 1 for the first time in 31 years. ( The Yomiuri Shimbun )

Forrás: AFP/Yomiuri Simbun

Fotó: Maeda Naoki

Kilónként 20 ezer jent (54 ezer forint) is megadtak egy kevéssé ismert cetféle, a trópusi bálna húsáért Szendai japán kikötővárosban egy csütörtöki árverésen, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy a szigetország 31 év után idén újrakezdte a vállaltan kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Egy séf bálnahúst mutat egy tokiói étteremben 2019 júliusában. A nemzetközi tiltakozás ellenére Japánban ma is nagy hagyománya van a bálnahús fogyasztásának
Fotó: Karyn Nishimura / AFP

Japán halászhajók mintegy 70 trópusi bálnát (Balaenoptera edeni, más néven Balaenoptera brydei) ejtettek el a szigetország körüli tengereken az üzleti célú bálnavadászat július 1-jei felújítása óta. A Bryde-bálnának is nevezett fajból engedélyezte a japán halászati hivatal erre az évre a legtöbb, összesen 150 példány elejtését. A kisebb cetfélék közül a csukabálnából 52, a tőkebálnából 25 megölésére adtak ki engedélyt.

A nemzetközi bálnavadászati tilalom felmondását, a kereskedelmi célú bálnavadászat több mint három évtizedes szünet után történt felújítását már július 4-én szerte Japánban megünnepelték az elsőként kifogott csukabálnák húsából tartott árverésekkel, amelyeken „ünnepi árakat” értek el.

A Japánhoz közeli vizekből kifogott csukabálnák friss húsáért 10-15 ezer jent is megadtak, többszörösét annak, amit a korábban az antarktiszi vizekben tudományos kutatások örvén megölt tengeri emlősök fagyasztott húsáért fizettek a vásárlók.

A bálnahús-árverést tartó városok között volt a japán bálnavadászat bölcsőjének számító Taidzsi, Az öböl című sokkoló dokumentumfilmből világszerte ismertté vált véres delfinmészárlás helyszíne is.

A japán halásztársaságok a nagy figyelmet kapó árverések révén is szeretnék megkedveltetni a fiatalabb nemzedékekkel a bálnahúst, amelyhez a második világháború utáni szűkös időkben szoktak hozzá az öregek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!