forró augusztus

2020.09.19. 09:22

Az egyik legmelegebb nyár volt a világon az idei

A világ második legmelegebb augusztusa és harmadik legmelegebb nyara volt az idei a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) közlése szerint.

A fejlesztések célja, hogy ne csak nyáron élvezhessük a Balatont

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az északi félteke számára viszont ez volt a legmelegebb nyár az európai klímafigyelő program, a Copernicus 1979-es indulása óta.

A globális hőmérséklet augusztusban mintegy 0,94 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát, amely 15,6 Celsius-fok volt. Csak 2016 augusztusa volt ennél melegebb – 0,98 Celsius-fokkal magasabb – az átlagnál. Ezzel együtt az öt eddigi legmelegebb augusztust 2015 óta mérték.

A legjelentősebb hőmérsékleti kilengést a klímahatóság 2020 augusztusában Európában, az Egyesült Államok nyugati részén, Közép-Oroszország északi területein, Kína délkeleti részén, Nyugat-Ausztráliában és az Antarktisz keleti részén mérték.

A júniustól augusztusig tartó nyári hónapokban a világ átlaghőmérséklete 0,92 Celsius-fokkal volt a 20. század átlaga felett. Ezzel a mérések kezdete óta ezek voltak a harmadik legmelegebb nyári hónapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!