Vége a hervadásnak

2017.08.07. 14:07

Balkonláda? Újratöltve!

Elnyíltak vagy a tikkasztó hőségben kiszáradtak kedvenc egynyári virágai, lehangoló látványt nyújtanak a balkonládák? Frissítse fel a növényeket, vagy pótolja őket újakkal!

A tavasszal kiültetett növények ideális esetben egész nyáron díszítik a balkont. Ám ha az időjárás vagy a rossz fajtaválasztás következtében a pótlásukra van szükség, ne késlekedjék! A kertészeti árudákban és a piacon kedvére válogathat az októberig kitartó fajták közül. Az üres foltok kitöltéséhez kiváló pl. a virágzó állapotban is átültethető őszirózsa, dália, zsálya, tömpevirág és kék szulák. A szélnek kitett erkélyekre robusztusabb büdöske, muskátli, mindignyíló begónia és pistike való. Különösen ajánlottak a pozsgások, mint a varjúhájfélék és a kövirózsa.

Növény- és látványfrissítő praktikák

Amennyiben nemcsak a virágok hervadtak el, hanem a tövek is száradni kezdenek, gyökerestől húzza ki őket, és a helyükre telepítsen új konténeres példányokat.

1. Ültetőlapáttal töltsön friss virágföldet a kitépett növények helyén keletkezett gödrökbe, vagy akár az egész ládában cseréljen ültetőközeget. A földbe kevert tartós hatású műtrágya a szezon végéig biztosítja a szükséges tápanyagmennyiséget, így megkíméli a tápoldatozástól. A túl száraz gyökérlabdájú új konténeres példányokat rövid időre áztassa be. Ezután helyezze őket az ültetőgödörbe, lapátoljon köréjük földet, majd kézzel nyomkodja le.

2. A balkonon használatos kisméretű ültetőedényekből hőségben különösen gyorsan elpárolog az éltető nedvesség! Ezért nagy melegben elengedhetetlen a naponkénti öntözés, tartós kánikulában pedig két alkalommal, a kora reggeli és késő esti órákban is locsolni kell.

3. A bimbóképzés elmaradása elégtelen tápanyagellátásra utal. Ha ültetéskor mellőzte a tartós műtrágyát, akkor a virágpompa érdekében hetente adjon tápoldatot a balkonon és a teraszon tartott dísznövényeknek. Pontosan tartsa be a készítmény adagolási utasítását!

4. A hervadt virágfejek rendszeres eltávolításával előzze meg a magérlelést, hogy a növény új hajtások és virágok nevelésére fordítsa az energiáját! A folyamatosan virágzó öntisztuló fajtáknál, pl. petúniánál, futómuskátlinál erre nincs szükség. Nem öntisztuló muskátliknál az elnyílt virágfejek szárát is törje ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!