füstölés vége

2019.09.19. 11:32

Betiltják az e-cigit Indiában

Eddig csak importálták az országba az elektromos cigit, de most annak is vége, ugyanis veszélyezteti a fiatalok egészségét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Diego Cervo

Nirmala Szítáraman indiai szövetségi pénzügyminiszter szerint a szövetségi kabinet jóváhagyta az elektromos cigaretták gyártását, importját, exportját, szállítását, szétosztását, értékesítését, tárolását és hirdetését tiltó rendeletet, amely kiterjed a hasonló termékek előállítására is.

Indiában jelenleg nem gyártanak e-cigarettákat, hanem azokat importálják vagy összeszerelik az országban.

Az új szabályozás értelmében azok,

akik első ízben szegik meg a tilalmat, egy év börtönbüntetést és 100 ezer rúpia (423 ezer forint) pénzbüntetést kaphatnak, míg a visszaesőket akár 3 év börtönre vagy 500 ezer rúpia megfizetésére kötelezhetik.

Indiában egyelőre nem készültek tanulmányok az e-cigaretta használatának egészségre gyakorolt hatásairól, ám

az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a fiatalokra nézve komoly kockázatot jelent.

A rendelet megszületését az Indiai Orvostudományi Kutatási Tanács és több más hasonló szervezet is támogatta, valamint a gazdálkodók is az e-cigaretták betiltását szorgalmazták, arra hivatkozva, hogy azok negatív hatással vannak a dohánytermelésre.

A kormány rendeletét hat hónapon belül kell jóváhagynia az indiai parlamentnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!