kevesebb baleset

2017.12.06. 23:00

Biztonságosabban repülünk, mint tavaly

Javult a repülés biztonsága 2017 első félévében.

MODEL RELEASED. Boy playing with a model aeroplane.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb jelentése szerint az egymillió járatra vetített súlyos balesetek száma 1,72-ről 1,2-re csökkent.

Az év első felében összesen 23 baleset történt, ezek közül hatban a repülőgép részben, vagy egészében megsemmisült. A három halálos balesetben nyolcan vesztették életüket, mivel ezek teherszállító gépeket érintettek.

Ezek voltak a legsúlyosabb balesetek

A sugárhajtású gépeknél az egyik halálos tragédia a török myCargo Airlines Boeing 747-esének balesete volt, a gép a földet érés után kisodródott és lakóövezetbe csapódott, majd kiégett Kirgizisztánban. A gépen tartózkodó négy személy életét vesztette. A lakóövezetben további 34 ember halt meg.

A turbólégcsavaros, kisebb méretű gépeknél az Egyesült Államokban regisztrált Air Cargo Carriers Shorts 330-as gépe Charlestonban leszállás után szintén kisodródott, mindkét pilótája meghalt. A nepáli Goma Air Let L-410-es gépe Lukla repülőtér megközelítésekor csapódott sziklafalba, a gépen négyen tartózkodtak, a gép kapitánya vesztette életét a balesetben.

A legtöbb súlyos baleset Afrikában történt ebben az évben, egymillió járatra vetítve 6,1 eset volt, a legbiztonságosabb Észak-Ázsia volt, ahol nem történt súlyos baleset. Európában a török myCargo gépének tragédiája miatt egymillió járatra január-szeptemberben 0,68 súlyos baleset jutott.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!