korlátozás

2017.08.29. 11:22

Brutális New York-i pofon a dohányosoknak

Egy doboz cigarettát nem adhatnak el 13 dollárnál – napi árfolyamon 3300 forintnál – kevesebbért a New York-i kereskedők a városvezetés új, a dohányzás visszaszorítását célzó rendelete értelmében.

Az eddigi minimálár 10,50 dollár volt, bár sok kereskedő már eddig is alkalmazta önkéntes alapon a 13 dolláros minimálárat, és egy doboz cigaretta átlagos eladási ára így már jelenleg is 11,25 dollár.

A Bill de Blasio főpolgármester által hétfőn bejelentett drasztikus intézkedéscsomag részeként felére csökkentik az elárusítóhelyek számát és számos más módon is megnehezítik a dohányosok dolgát.

Noha a dohányzás az idő előtti elhalálozások egyik első számú oka, a dohányipari óriáscégek semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy függővé tegyék az embereket halálos termékeiktől – jelentette ki a polgármester.

A rendeletekkel úgymond életeket akarnak menteni, mert becslések szerint évente 12 ezer New York-i hal meg idő előtt a dohányzás miatt.

A háromnál több lakásból álló társasházakban a lakók megegyezésére lesz szükség ahhoz, hogy bárki cigarettázhasson a saját lakásában – a közös területeken már most is tilos rágyújtani.

További intézkedésként 10 százalékos különadót vetnek ki a hagyományos cigarettán kívüli dohányárukra, az ebből várt évi 1 millió dollár többletbevételt a lakhatási problémák megoldására szánják.

A polgármesteri hivatal felére akarja csökkenteni a cigarettát árusító helyek számát azáltal, hogy korlátozzák az új árusítási engedélyek kiadását, megnövelik a meglévő engedélyek megújításának költségét és nem újítják meg a drogériáknak adott 550 engedélyt.

A megszorítások nem kímélik az elektromos cigarettát sem, ennek hozzáférhetőségét is a felére akarják csökkenteni azzal, hogy engedélyhez kötik az árusítását.

A cél az, hogy folytatódjon a dohányosok arányának csökkenése New Yorkban, 2020-ig 12 százalékra a jelenlegi 14 százalékról és 2002-es több mint 20 százalékról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!