fogkemény és fantasztikus

2018.06.01. 10:58

Csak a végén kell az olaj: tésztafőzési tippek kezdőknek

Így csinálják a profik.

A tésztafőzés pofonegyszerű – gondolja az ember, mégis ősrégi rossz beidegződések szállnak tovább generációkon át. A Mindmegette összegyűjtötte, hogy melyek azok a tésztafőzési technikák, amiket érdemes újragondolni.

1. AL DENTE

Az olaszok esküsznek rá, hogy így a legfinomabb, és miért ne hinnénk nekik? Ha egyszer kipróbálja, ön is érzi majd a különbséget: az al dente azt jelenti, hogy fogkemény állagú a tészta. Már nem roppan, de még nem puha, omlós. Ezt az állagot úgy érheti el, ha pontosan annyi ideig főzi, ameddig a csomagoláson feltüntették – és persze megfogadja a további tanácsot is.

2. NE SPÓROLJON A VÍZZEL!

A tészta al dente állagát úgy érheti el könnyen, ha mindig sok vízben főzi. A laza hozzáállás, hogy elég az 3 dl víz a négy adag tésztához, most nem igaz: minél több vízben főzi, annál finomabb a tészta. (Fél kiló tésztához körülbelül 6 liter vizet főzzön fel.)

3. TÜRELEM!

Mindig forró, lobogó vízbe dobja a száraz tésztát! Ha előbb bedobja a vízbe, akkor kiázik, szétázik, ízetlenné válik.

4. SÓ-KÉRDÉS

Mindig sós vízben főzzük ki a tésztát! Akkor is, ha az öntet, amit hozzá készít, sós, a tészta főzővizét meg kell sózni. Ez akkor is igaz, ha a főtt tésztát aztán édes verzióban készíti el.

5. NE OLAJOZZON!

Nem, nem öntünk olajat a főzővízhez azért, hogy ne ragadjon össze a tészta. Ez megváltoztatja a tészta állagát, bezsírozza a tészta szélét, ami miatt a tészta később nem tudja magába szívni az öntetet.

6. A SPAGETTI KILÓG A VÍZBŐL

Beletette a spagettit a vízbe, de az utolsó egyharmada kilóg a vízből. Mit tesz? Széttöri – úgy a biztos. Inkább várjon! Pár perc és a spagetti alsó része megpuhul, a vége pedig könnyedén belecsúszik a főzővízbe.

7. NEM KELL ÖBLÍTENI!

Berögzült rossz szokás, hogy a kifőtt tésztát leszűrjük, majd leöblítjük vízzel. Miért? Koszos? Miért, hogy elhűtsük? Sokan úgy vélik, ha nem öblítik le, összeragad – így igaz! Ezért kell leszűrés után olajat önteni rá. Főzés során a tésztából keményítő fő ki a főzővízbe, amelyből szűrés után marad a tészta szélén – ez a keményítő segít abban, hogy a mártás, amit tésztára önt, a tésztához tapadjon. Ám ha leöblíti a főtt tésztát vízzel, lemossa róla a keményítőt, és gumis állagú tészta lesz a végeredmény, ami nem veszi fel az öntetet.

8. MOST OLAJOZZON!

Amint a tészta megfőtt és leszűrte, öntsön rá pár csepp olívaolajat és forgassa át. Így nem ragad össze, és nem kell attól tartania, hogy az olívaolaj módosítja a tészta ízét.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Susan Schmitz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!