Kincsek a föld alatt

2019.02.25. 08:39

Csak szigorú feltételekkel lehet fémkeresőzni

Míg az illegális fémkeresőzés a lelőhelyet és az ország közös értékeit pusztítja, a legális gazdagítja a tudományosságot, ezáltal a nemzetet. Engedélyt szerezni a detektorozásra nem lehetetlen, sőt, akad olyan, akinek a múzeum még fizet is a munkájáért.

Orosháza, 2016. május 20. Bene András, az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum külsõ munkatársa tárgyakat keres fémkeresõvel Orosháza határában 2016. május 20-án. A múzeum egy év alatt tizenkétezer lelettel gazdagodott a fémkeresõ civilekkel kötött megállapodás eredményeként. Ezen a napon az intézmény a leletek raktárba vételére 24 órás akciót indított. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

A törvény szerint az 1711-et megelőző időszakban földbe került tárgyak állami tulajdonnak számítanak, ha valaki az ezt követő korból bukkan valamire, akkor is köteles megtenni mindent annak érdekében, hogy a tulajdonost vagy annak leszármazottait megtalálja. Ha a kutatás nem vezet eredményre, akkor lehet a találóé az érték. Bármi kerül is elénk, a rendőrséget mindenképpen értesíteni kell – nyilatkozta a Magyar Hírlap hétfői lapszámának Fogas Ottó régész.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója kiemelte, legálisan is lehet fémkeresőzni, ám ehhez a megyei illetékes múzeumoktól kell engedélyt kérni.

Ha valaki nem régészetileg védett területet választ, akkor hozzájuthat a papírhoz. Az eljárási rend szerint a kérvényt a múzeum továbbküldi, és a végső szót a minisztérium mondja ki – egy ügy általában két-három hónap alatt fut át a rendszeren.

Ha valaki papírt kapott, akkor sem tehet meg bármit.

Be kell jelentenie, mikor megy ki az engedélyben rögzített területre, és ha valamit talál, abba kell hagynia a keresést és rögvest értesítenie kell a közgyűjteményt.

A múzeum szerződést is köthet valakivel, aki igény szerint hajlandó részt venni egy-egy feltáráson. A Móra Ferenc Múzeum például három emberrel áll szerződésben.

Csak Csongrád megyében harmincezer védett lelőhely található, országosan minimum négyszázezerről beszélhetünk.

De ezek csak az ismertek, ennél négyszer-ötször több is lehet – mondta Fogas Ottó, hozzátéve, hogy az árverési oldalakon kínált pénzek döntő része illegális detektorozáskor kerül a felszínre.

Borítókép: Bene András, az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum külső munkatársa tárgyakat keres fémkeresővel Orosháza határában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!